התמודדות עם אבל ואובדן
אובדן הוא חלק אינטגראלי ובלתי נמנע, אשר משנה את החיים כפי שהכרנו ויוצר מצב קיים חדש. במהלך החיים, אובדן מתרחש בקרבו של כל אחד, בין אם מדובר באובדן רכוש, יחסים, כשירות פיזית ונפשית, והקשה מכולם, אדם. ככל שהקשר יותר חזק, גדל הקושי והכאב.
רבים יעידו כי הקושי באובדן אינו נגמר אף פעם, אלא נחלש ומאפשר לקיים חיים תקינים. במאמר זה נדון על אבל ואובדן ונענה על שאלות כגון: מהו תהליך ההתאבלות? מהם שלבי תהליך ההתאבלות? כיצד ניתן להתמודד עם אובדן? וכדומה.
מהו תהליך ההתאבלות?
תהליך ההתאבלות הוא תהליך איטי הנמשך מרגע האובדן ועד לרגע בו ממשיכים בחיים השגרתיים. התהליך חשוב מאוד, הוא מהווה מעין הפסקה משיגרת החיים על מנת להתמודד עם האובדן והרגשות שמלווים אותו. לכל חברה יש דפוסי התאבלות שמייחדים אותה, אך עם זאת כל אדם עובר תהליך פנימי שונה.
כל אדם חווה את תהליך ההתאבלות בדרך המתאימה לו, וכל דרך מתקבלת, בין אם היא שגרתית או לא.
בדרך כלל תהליך האבל מחולק לארבעה שלבים עיקריים:
קושי להתרגל למחשבה הדחקה והכחשה
פרק הזמן של שלב זה משתנה מאדם לאדם, יכול להימשך מס' שעות בלבד אך יכול להימשך גם פרק זמן ארוך יותר. שלב זה הוא מעין דרך התמודדות, בעזרתה המידע הקשה והבלתי נתפס חודר למודעות באיטיות ומסייע להבין את המאורע בצורה נסבלת יותר.
כמיהה ומחשבה מתמדת על המת
בשלב זה, מתמלאים במחשבות בלתי פוסקות על המת ואף בתחושות כמו בלבול, כעס ותסכול. שלב זה מופיע לאחר שלב ההכחשה בעקבות חוסר היכולת לקבל את המצב הקיים החדש, חיים ללא המת. תחושות הכעס והתסכול עלולות להיות מכוונות לכל עבר ואפילו כלפי המת.
אי סדר ומפח נפש
בשלב זה, האובדן מתחיל להיקלט יחד עם ההבנה שצריך ליצור את החיים החדשים, ללא המת. במידה ולמת הייתה חשיבות מהותית בחיי אדם, רבים המקרים בהם הוא יחוש שלא ימצא תכלית בחיים בלעדיו. בשלב זה יכולות להופיע גם תחושות דיכאון, חוסר עניין בחיים וכן הלאה.
השלמה והכנה לחיים חדשים
בשלב זה, הצער הכבד על האובדן נהפך לצער שניתן לעמוד בו ובסופו של התהליך, נהיה לזיכרון ללא תחושת כאב מעיקה, כך שניתן להמשיך לחיות חיים נורמאליים, או אפילו משמחים.
כמובן שלא כל תהליך אבלות מופיע באותה הצורה ומכיל את כל ארבעת השלבים. ישנם מצבים בהם תהליך ההתאבלות נהיה מורכב, והסבל הנפשי נמשך זמן רב מהממוצע. אנשים במצב כזה אינם יכולים לתפקד כראוי ולעתים עלולים להיכנס לדיכאון בעקבות האובדן.
מהן הדרכים להתמודד עם אובדן?
אובדן עלול להביא עימו תחושת בדידות וריקנות קשה מנשוא. הדרך הטובה ביותר להתמודד עם תחושות אלו היא לדבר עם אדם קרוב ולבטא אותן, ואף להעלות זיכרונות הקשורים למת. דרך זו יכולה להפחית תחושות מעיקות וקשות, והיא מעין תזכורת לכך שיש תמיכה מהסביבה.
דרך נוספת להתמודד עם האובדן היא ללמוד את תהליך ההתאבלות, דבר שעשוי לסייע בהבנת הרגשות שעתידים לצוף, ולהתמודד איתם. הטלטלה שבאה כתוצאה מהאובדן משנה את סדר היום הרגיל, אך חשוב להקפיד כמה שניתן על סדר יום שגרתי שיעזור לשמור על יציבות.
מתי כדאי לפנות להכוונה מקצועית וסיוע נפשי?
במקרים שתהליך האבל הוא בגדר הנורמה, אין צורך בהתערבות מקצועית.
אולם, ישנם מקרים בהם מומלץ לפנות להכוונה מקצועית שתעזור להתמודד עם האובדן: במידה והאובדן הביא עימו תחושת הכאב כבדה מנשוא ואין את מי לשתף, או שאין רצון לשתף אדם קרוב, או במידה והאובדן הוביל לתופעות של דיכאון, הרס עצמי (סמים ואלכוהול למשל), מחשבות אובדניות, תפקוד לקוי זמן רב מהרגיל ואחרות.
|