אנורקסיה – טיפול וסיוע לסובלים מאנורקסיה


אנורקסיה, ובעגה המקצועית - אנורקסיה נרבוזה, הינה הפרעת אכילה, המתבטאת בדיכוי יצר התיאבון, עד הרעבה עצמית. המחלה מוגדרת כאובדן של 85% ממשקל הגוף התקין בהתאם לגיל ובמקרים רבים אף יותר מכך.

האנורקסיה, לצד בולימיה, אכילה כפייתית והפרעות אכילה אחרות, נמנית על קטגורית הנוירוזות - הפרעות נפשיות, אשר מתאפיינות בשמירה על התובנה, כושר השיפוט והניתוח וקיום קשר עם המציאות, אולם הלקות הנפשית משפיעה על יכולות התפקוד היומיומי במישורים שונים.

ככזו, מתפתחת האנורקסיה אצל אנשים נורמטיביים, אינטליגנטיים ומוכשרים, אשר התפרצות המחלה אצלם מעידה על בעיות מודחקות דוגמת טראומות מהעבר, לחצים חברתיים או תעסוקתיים, רגשי אשמה, דימוי עצמי נמוך, צורך כפייתי בשליטה וכד'. 

המחלה נפוצה בעולם המערבי והינה תוצר לוואי של תרבות השפע, המציעה מגוון רחב של מיני מזונות ופיתויים גסטרונומיים. אנורקסיה שכיחה אצל נשים פי עשרים מאשר בגברים, בעיקר בקרב נערות בגיל ההתבגרות, ומצויה במגמת עלייה בעידן הנוכחי, בו רזון קיצוני נחשב מודל לחיקוי ודוגמניות קוקטיות מהוות מקור להשראה.

האנורקסיה מתאפיינת בהתדרדרות הדרגתית במצבו הגופני והנפשי של החולה, וללא קבלת טיפול מתאים מחמירה ההפרעה ועלולה להוביל אף לסכנת מוות.

תסמיני המחלה

אנורקסיה נותנת אותותיה במישורים הפיזי, הנפשי וההתנהגותי כאחד:

בהיבט הפיזי - החולים באנורקסיה מפחיתים באופן דרסטי את כמויות המזון שהם צורכים וחלקם מסרבים לאכול כליל, למעט שתיית מים או משקאות דיאתטיים. כפועל יוצא חלה ירידה משמעותית במשקלם של החולים, עד למצב של תת תזונה.

לבד מהנזקים הגופניים החמורים,אשר נגרמים בעקבות חוסר אספקת אבות המזון החיוניים לגוף: אל וסת אצל נשים, תשישות, רגישות מוגברת לזיהומים, פגיעה בתפקוד המערכת החיסונית ובריחת סידן, במקרי קצה, אשר אינם מטופלים כראוי ובמועדם, עלול אובדן המשקל להוביל אף לאובדן חיים.

במישור ההתנהגותי - חולי אנורקסיה מסגלים לעצמם דפוסי אכילה מעוותים, תוך הרעבה עצמית ומספקים לגופם את המינימום ההכרחי הדרוש לקיום.

ימים של צום ממושך, פעילות גופנית מוגברת לצורך שריפת הקלוריות ה"עודפות" וכן הסתרת והחבאת מזון בשיטות שונות, הינם רק חלק מהטכניקות, שמפתחים הלוקים באנורקסיה כדי לרדת במשקל ולהסוות את ההפרעה.

לעיתים משולבת המחלה עם מאפיינים של בולמיה ואז מתווספים לצומות הכפויים גם התקפי אכילה, בשילוב הקאות יזומות ושימוש במשלשלים וחוקנים.

חולי אנורקסיה מאמינים באמת ובתמים, גם במצבי תת תזונה חריפים, כי הם סובלים מעודף משקל, ולפיכך מקדישים חלק ניכר מזמנם ומאמציהם לשקילה כפייתית, ספירת קלוריות ומדידה והשוואה  של איברים בגופם.

ברובד הנפשי - מקורו של אובדן  התיאבון אינו נעוץ בפגם גופני, כי אם בליקוי נפשי - חולי אנורקסיה נרתעים מהשמנה ומאמינים, כי המזון מהווה גורם מאיים ומסוכן, לכן הם פועלים לדיכוי תיאבונם באופן מודע ורצוני, תוך שיבוש מנגנון הרעב והשובע הטבעי של הגוף.

חולי אנורקסיה מפתחים דימוי גוף בלתי ריאלי ומעוות - שעה שהם בוחנים את גופם במראה וחרף חזותם הכחושה, עדיין נדמה להם, כי הם שמנים ולכן נאבקים תדיר במשקלם. באופן הדרגתי ותוך נסיון להסתיר את ההפרעה מהסביבה הקרובה, משילים חולי אנורקסיה קילוגרמים רבים  ללא בקרה, ובכך, מערערים את בריאותם ומסכנים את חייהם. 

אבחון המחלה

מתבסס על התקיימותם של מספר מאפיינים עיקריים:

אנשים בעלי מדד מסת גוף הנמוך בהרבה מהרף המינימלי התקין, אשר חוששים באופן תמידי מהשמנה ועלייה במשקל ועוסקים בכפייתיות בחישוב כמויות וספירת קלוריות, תוך תפיסה לקויה של מראה גופם ודימוי עצמי מעוות.

לאלה מתווספים גם סממנים פיזיים -  הפסקת הווסת אצל נשים בוגרות או עיכוב הופעתה בקרב מתבגרות ורמות נמוכות של הורמון הטסטוסטרון אצל גברים.

הגורמים לאנורקסיה

בין מחוללי המחלה ניתן למנות קשת רחבה של גורמים, מרקעים שונים - גנטיקה ותורשה, פיזיולוגיה, מבנה אישיותי, מערכות יחסים בתוך המשפחה, לחצים חברתיים ותעסוקתיים.

נורמות שמתווה הציבור ומודלים תרבותיים ותקשורתיים, מעודדים כיום נשים לירידה במשקל ופיתוח המחלה, בהם: מעמדה ותפקידיה של האישה בחברה המודרנית וציפיות, כי תתפקד כ"סופרוומן",  הנסיון לאזן בין בית ומשפחה לבין קריירה, רזון כרכיב מרכזי באידאת היופי הנשי, חברה, השמה דגש על חזות חיצונית, כאשר רזון קיצוני מוצג כמושך ומיני, לצד פרפקציוניזם ושאיפה לשלמות ולשליטה בתחומי החיים השונים.

אופני הטיפול במחלה

אשפוז בבית חולים -  במחלקות לחולי נפש או במרכזים ייחודיים, המתמחים בהפרעות אכילה.

הדגש המרכזי, אשר ניתן במסגרת טיפולית זו, הינו על השיקום הפיזי, שכנוע המטופל לאכול -בתחילה באמצעות זונדה ומאוחר יותר באופן עצמאי.

הטיפול בבתי החולים מציב יעד של עלייה במשקל, ללא התייחסות להיבטים הפסיכולוגיים והנפשיים הכרוכים בהפרעה, ויש המבקרים אותו בטוענה, כי שיטת טיפול כזו עשויה להחריף את מצבו של החולה ולהעצים את הבעיה.

טיפול פסיכולוגי
- מתמקד הן בסימפטומים של ההפרעה - משקל הגוף ונורמות האכילה המעוותות, אשר סיגל לעצמו החולה, אך בעיקר מיועד לטיפול בהפרעה עצמה, במטרה להתחקות אחר שורש הבעיה, אשר הובילה לפריצת המחלה. במסגרת הטיפול הפסיכולוגי, אשר מתקדם בהדרגה, תוך יצירת אמון הדדי בין המטפל לחולה, מנותחים יחסי האהבה - שנאה, שפיתח המטופל כלפי אוכל והייסורים הגופניים והנפשיים, שהוא חווה בעטיו.

עם התקדמות הטיפול חושף המטפל בפני החולה את הסיכונים הכרוכים במחלה ומנסה לגרום למטופל להבין, כי הוא אכן חולה.

הטיפול הפסיכולוגי משולב לא אחת בפעילויות של ריפוי בעיסוק, במתכונת אישית או קבוצתית. סיום הטיפול מתבצע באופן שלבי, עד שיקומו המלא של המטופל והחלמה מו המחלה.

טיפולים פסיכולוגיים במתכונת קבוצתית לחולי אנורקסיה, משולבים כיום בחלק מהמחלקות הפסיכיאטריות בבתי החולים.
 

ניתן לפנות אלינו בכל שאלה, נשמח לסייע ולהפנות לגורמים מקצועיים כמו פסיכולוגים או פסיכיאטרים, לחצו כאן:  צור קשר









לקבלת סיוע אישי חייג/י: 03-6470305


מאמרים אחרונים

קישורים
- מחלת האלצהיימר
- טיפול פסיכיאטרי לילדים
- לחץ נפשי
- פסיכולוג קליני
- טיפול תרופתי
- השפעת גירושין על ילדים



פסיכולוג תעסוקתי | חרדות לפני בחינה | מהי פוסט טראומה | חרדות חברתיות | טיפול פסיכולוגי לילד | סכיזופרניה | מפת האתר
דרכי התמודדות עם מחלת אנורקסיה - Anorexia nervosa בעברית: צ?י?מ?נו?ת

כל הזכויות באתר שמורות לבעליו החוקיים!