איזה טיפול פסיכולוגי מתאים לי? על גישות טיפוליות


מטיפולים אישיים קצרי מועד או ארוכי טווח, ועד לטיפולים זוגיים, משפחתיים, מיניים, קבוצתיים וטיפולים לילדים: הטיפולים הפסיכולוגיים הפכו, ובצדק, לנחלתו של הקהל הרחב.

כיום אנו יכולים להתאים לעצמנו טיפול השווה (כמעט) לכל כיס, ואף בסכומים המסובסדים דרך קופות החולים. תורותיהם של פרויד ושל יונג יכולות להשפיע לטובה גם על אלו מאיתנו שאינם לוקים בהפרעות אישיות קשות, וגם אם נסיבות חיינו לא גרמו לנו לפתח פסיכוזות המוגדרות היטב ב-DSM, ספר האבחנות הפסיכיאטרי האמריקאי של בריאות הנפש בעל השם העולמי, ועדיין כל אחד מאיתנו זכאי לטיפול פסיכולוגי מקיף ורציני.

איך אנו יכולים לדעת מה הטיפול המתאים ביותר לנו או ליקירנו?

אל טיפול פסיכולוגי, שהוא ממהותו חושפני וחודרני לנבכי נפשנו, מומלץ להגיע כשיש היכרות ולו מינימלית עם אופי שיטת הטיפול ועם המגמה שלה. לא נרצה לחשוף את עצמנו באופנים שסותרים לחלוטין את השקפת חיינו, או מול מטפל שבוחן אותנו בדרך שמנוגדת לערכינו.

בחירת סוג טיפול לפי גישה

פסיכואנליזה – דורשת מאמצים ומוטיבציה

הטיפול הקלאסי הוא הטיפול הפסיכואנליטי, מבית מדרשו של זיגמנוד פרויד. טיפול זה איבד מיוקרתו בשנים האחרונות, אך מצד שני מחקרים רבים תומכים ביעילותו מול טיפולים חדשים קצרי מועד, המבטיחים תוצאות מהירות ולעתים אינם מקיימים. 

חשוב לציין, כי הטיפול הפסיכואנליטי התפתח מאוד במהלך השנים, על ידי תלמידיו של פרויד עצמו ומטעם הקדמה, וכיום נדיר למצוא מיטת הסבה במשרד המטפל.

הטיפול הפסיכואנליטי ארוך טווח והשפעותיו ניכרים בכל תחומי החיים. המטפל מדגיש את הכוחות הלא מודעים בנפשו של המטופל, את הקונפליקטים שאלה יוצרים בשל חיכוכם המתמיד, ולפיכך את הצורך להעלותם אל פני השטח בדרך האסוציאציות והידברות.

הטיפול יכול להיות קשה עבור אלו מאיתנו שקשה להם לדבר באופן חופשי ולא מצונזר, ובכך לחשוף רגשות שאולי לא מקובלים חברתית.

הטיפול נמצא בעיקר מתאים לבעלי הפרעות נוירוטיות, כמו הפרעות חרדה, פאניקה, פוביות שונות, פוסט טראומה, חרדה חברתית ועוד; לבעלי הפרעות אישיות, כמו אישיות גבולית, הפרעת אישיות כפייתית, אישיות דכאונית ועוד. ואפילו לטיפול במצבי אבל ואובדן. לטיפול הפסיכואנליטי יש להגיע חדורי מוטיבציה לשינוי משמעותי בחיים לטווח הרחוק.

הגישה היונגיאנית – הכרה בנשמה האינדיווידואלית

הפסיכותרפיה בשיטה היונגיאנית, נגזרת אמנם מקווי היסוד של פרויד, אך בשיטה זו קרל יונג הוסיף עליה היבטים רחבים יותר הכוללים תודעה חברתית-תרבותית רחבה והכרה בנשמה.

בניגוד לגישה הפרוידיאנית, המבוססת על הכוחות המיניים והיצריים הפועלים בנפש פנימה, הגישה היונגיאנית מתייחסת לנפש האנושית ככוללת אלמנטים חברתיים רחבים, שאיתם היא נולדה, לא כלוח-חלק אפוא. כל אחד מאיתנו על-פי גישה זו מהווה צוהר אל החברה כולה, אל ההגדרות והנורמות שלה, האמונות והמיתוסים.

הטיפול היונגיאני שואף להביא את המטופל למלוא מיצויו האישי, מתוך תפיסת האדם כייחודי השואף להגשמה באישיותו ובנשמתו. לפיו, ההכרה השכלית בבעיותינו היא הכרחית, אבל לא מספיקה.
חשובה ממנה היא התובנה הרגשית, שרק היא יכולה להוביל לשינוי.

גם מקומו של המטפל רחב יותר בטיפול, והוא שותף למטופל בתהליך וחווה יחד עמו את המסע הפסיכולוגי-רוחני. הטיפול היונגיאני מומלץ לכל אדם ששואף להגשמה עצמית בתיווך טיפול פסיכולוגי, הוא מטפל בקשת הפרעות רחבות, ומיושם בתחומי התרפיה השונים.

CBT – לשנות את דרך החשיבה, עכשיו ולתמיד

מול הטיפולים ארוכי הטווח לעיל, ישנן הגישות הפופולריות והאפקטיביות, הנערכות באופן קצר יחסית, ושהשפעותיהן לטווח הרחוק. אלו הטיפולים הקוגניטיביים-התנהגותיים (CBT), המכונים קצרי-מועד.
אלו מתאימים לטיפולים ממוקדים בהפרעות ספציפיות כמו חרדות לסוגיהן, אך גם למטופלים כלליים שהשרישו דפוסי מחשבה שמגבילים אותם בחייהם.

בטיפולי ה-CBT מופעלות טכניקות של תרגילי נשימה, התניה-מחדש, הרפיה ועוד. הם מתמקדים בנטייתנו לחיות על-פי מחשבות-שווא או תפישות מעוותות שבאמצעותן אנו מגדירים את עצמנו ובולמים התקדמות.

מטרת הטיפול  היא לזהות את דפוס החשיבה המטעה, קרי ההיבט הקוגניטיבי, וליישם הלכה למעשה התנהגות משקמת ומרעננת - ההיבט ההתנהגותי. מטרת המטפל לבדוק האם תפישותינו הן מבוססות הגיון-מציאות או דמיון גרידא. הטיפול נמצא יעיל ביותר במקרי דיכאון וגם בהפרעות אכילה ובהתמכרויות לחומרים נרקוטיים.

ניתן לפנות אלינו בכל שאלה, נשמח לסייע ולהפנות לגורמים מקצועיים כמו פסיכולוגים או פסיכיאטרים, לחצו כאן: צור קשר







לקבלת סיוע אישי חייג/י: 03-6470305


מאמרים אחרונים

קישורים
- בריאות הנפש
- טיפול תרופתי
- אולי אתה היפוכנדר?
- תשושה? פיברומיאלגיה
- אנורקסיה
- התמודדות עם לחץ נפשי
- טיפול זוגי בבגידה



בריאות הנפש | מאניה דיפרסיה | הפרעת קשב וריכוז | טיפול זוגי | אלצהיימר | פסיכולוג ילדים | דמיון מודרך | מפת האתר
איזה טיפול פסיכולוגי מתאים לי? בואו להתלבט בין CBT, פסיכואנליזה והגישה היונגיאנית

כל הזכויות באתר שמורות לבעליו החוקיים!