מהי הפרעת אכילה?


הפרעות אכילה – אנורקסיה, בולימיה, אכילת יתר

קיימים סוגים שונים של הפרעות אכילה ועל אף הדמיון הרב שניתן למצוא בין סוג זה למשנהו, הסיבות, המאפיינים ודרכי הטיפול שונים בתכלית. הפרעות אכילה קיימות בדרגות חומרה שונות והסובלים מהן חשופים למגוון נזקים נפשיים ובריאותיים, כאשר בחלק מהמקרים מדובר בסכנת חיים של ממש.

סוגי הפרעות אכילה

בניגוד למה שרבים חשבו בעבר – הפרעות אכילה תוקפות את כל סוגי האוכלוסייה, אולם הן נפוצות בייחוד בקרב נשים צעירות ממעמד בינוני וגבוה.

אנורקסיה
– כ – 1% מהנשים בתרבות המערבים חולות באנורקסיה נרבוזה ורובן נערות בגיל ההתבגרות. הלוקים במחלה חוששים באופן מוגזם מהשמנה ומדכאים את התיאבון שלהם עד לכדי הגעה למצב של רזון מסוכן. חולה יוגדר כמי שסובל מאנורקסיה אם משקלו נמוך מ - 85% מהמשקל הנורמאלי לגילו וגובהו.

בולימיה
– הפרעת אכילה המתאפיינת בבולמוסים של אכילה בלתי נשלטת ולאחריה התרוקנות לא טבעית, לרוב על ידי הקאות, צריכה של חומרים משלשלים ועוד. בדומה לאנורקסיה, גם הבולימיה הנה הפרעת אכילה, אולם היא נפוצה יותר ופחות מסוכנת לחייו של החולה, שכן הגוף לא מאבד משקל רב מידי תוך זמן קצר.

אכילת יתר כפייתית – מדובר בהפרעת אכילה שהסובלים אוכלים מעבר למה שהגוף זקוק לא ולא מסיבות של רעב או צורך בתזונה – אלא בגלל מצוקה נפשית. בשנים האחרונות בעיה זו הפכה לנפוצה מתמיד, בארה"ב שיעור האנשים שסובלים מאכילת יתר כפייתית עולה לכדי 20%.

כאשר אדם סובל מהפרעות אכילה פתולוגיות כמו אנורקסיה, בולימיה או אכילה כפייתית, נדרש טיפול מקצועי ממגוון אספקטים: בתחום בריאות הנפש - טיפול על ידי פסיכולוג או פסיכיאטר, דיאטה מתאימה, טיפול תרופתי אם צריך ובחלק מהמקרים אפילו אשפוז.

הפרעות אכילה בגיל הרך

ילדים בריאים אמורים להתפתח בקצב מסוים ולצד רכישת היכולות המוטוריות השונות רוכש הילד גם כישורי אכילה. אנו רואים במעבר מיניקה לאכילה מבקבוק, מהבקבוק לכפית ולבסוף לאכילת "מזונות של מבוגרים" מעבר שהוא כמעט מובן מאליו, אולם לא תמיד תבניות האכילה של הילד תואמות את גילו ואת הצרכים של גופו ובמקרים של אי התאמה – יוגדר מצב זה כהפרעת אכילה.

אותה פעולה, אכילה, שלאדם מבוגר נראית פשוטה כל כך, דורשת מהילד התמודדות עם משימות קשות כמו יכולת הבנת המצב, הסיבה והתוצאה, תיאום עצבי ושרירי, אינטגרציה בין מסלולים סנסוריים ועוד. כל בעיה התפתחותית המעכבת את פיתוח היכולות הללו עלולה לגרום להפרעת אכילה.

הפרעות אכילה בקרב גברים

על פי ההערכות, כ – 10% אחוזים מהסובלים מהפרעות אכילה הם גברים, אולם בדומה לסטטיסטיקות הנוגעות לנפגעי תקיפה מינית, גם בתחום זה ניתן להניח כי אם גברים היו חשים לגיטימציה גבוהה יותר לפנות ולבקש עזרה בהתמודדות עם הפרעות אכילה וזו לא הייתה נחשבת "בעיה נשית" – היינו מכירים מקרים רבים יותר בהם מדובר בגברים ולא נשים.

הסיבות להתפתחות של הפרעות אכילה בקרב גברים לרוב יהיו שונות מאלו המאפיינות נשים שסובלות מבעיה זו, אולם התחושות הן אותן תחושות, הנזקים הם אותם נזקים ובדיוק כמו נשים – גם הם יסבלו מדימוי עצמי פגוע, תחושות חוסר ערך, שנאה והרס עצמי.

חלקם אף יחושו שנאה עצמית כה עזה, שהם יהיו סבורים כי לא מגיע להם לחיות ויבחרו להימנע מזון – הדבר שמחזיק אותם בחיים. הבולימיים שבניהם לרוב ינסו להיפטר מקלוריות ולהתרוקן על ידי פעילות ספורטיבית מוגזמת ולא בהכרח באמצעות הקאות או חומרים משלשלים.

מה הקשר בין הפרעות אכילה לבין פגיעה מינית בילדות?

כיום ידוע כי קיים קשר הדוק בין התפתחותן של הפרעות אכילה לבין פגיעות על רקע מיני בילדות או בגיל ההתבגרות. אולם, הפרעות אכילה הן רק בעיה אחת מתוך קשת הבעיות הנפשיות האופייניות לנפגעי התעללות מינית בילדות, בה ניתן למנות גם דיכאון, נטייה לפציעה עצמית, שנאה, הרס עצמי, אובדנות, התמכרות לסמים ולאלכוהול ועוד.

קיימים הסברים תיאורטיים רבים המתייחסים לקשר בין פגיעות מיניות בילדות לבין היווצרות של הפרעות אכילה בגיל מבוגר יותר. כאשר במקרים הרווחים נשים שסובלות מאנורקסיה מרבות לתאר את מחלתן ככלי להדחקת מיניות ותחושת שליטה על חייהן (בניגוד לחוסר האונים שחוו בזמן התקיפה). נשים שסובלות מבולימיה מתארות את מחלתן כדרך לביטוי כעסים והענשה עצמית. אלו הסובלות מאכילת יתר כפייתית, לא אחת מעידות כי השמנת יתר זו דרכן להגן על עצמן.

דבר אחד בטוח, בכל אחד מהמקרים הללו, בכל גיל, בכל שכבת אוכלוסיה, בקרב נשים וגברים כאחד - הפרעות אכילה הן לא בעיה של אוכל, הן בעיה של נפש. חשוב מאוד לפנות לאבחון וסיוע מקצועי, שכן הפרעות אכילה הן בעיה מסוכנת ופרוגרסיבית, הגובה מחיר כבד מאוד מהסובלים ממנה.

ניתן לפנות אלינו בכל שאלה, נשמח לסייע ולהפנות לגורמים מקצועיים כמו פסיכולוגים או פסיכיאטרים, לחצו כאן:  צור קשר 


אכילת יתר - מכורים לאוכל, התמכרות לאוכל וטיפול בבעיה במאמר זה נציג לפניכם מידע אודות הפרעת אכילת יתר כפייתית ונענע על השאלות הבאות: מהו בולמוס אכילה? מהם הגורמים לאכילת יתר? וכיצד ניתן לטפל או למנוע את ההפרעה?  בולמיה – אבחון בולמיה, טיפול בבלומיה והחלמהבולימיה הינה אחד הסוגים העיקריים של הפרעות אכילה. מחלת הבולימיה מתבטאת בהתקפי אכילה ולאחריהם הקאות יזומות ולעיתים תוך שימוש בחומרים משלשלים ובחוקנים. במאמר זה נציג לפניכם מידע אודות הפרעת האכילה ודרכי התמודדות.אנורקסיה נרבוזה – טיפול באנורקסיה והפרעות אכילהמהי אנורקסיה? כיצד ניתן לזהות את תסמיני המחלה? איך נוכל לטפל במחלת האנורקסיה? וכיצד נימנע ממנה? כל זאת ועוד נציג לפניכם במאמר הבא.






לקבלת סיוע אישי חייג/י: 03-6470305


מאמרים אחרונים

קישורים
- התמכרויות
- הפרעות אישיות
- טיפול בנפגעות אונס



בריאות הנפש | חרדות | טיפול זוגי | הפרעות קשב וריכוז | משבר אמצע החיים | מפת האתר


כל הזכויות באתר שמורות לבעליו החוקיים!