הפרעת קשב וריכוז - מידע ודרכי טיפול


מהן הפרעות קשב וריכוז?

הפרעת קשב וריכוז, ADHD, הינה אחת התופעות השכיחות בימינו והיא משפיעה על עתידו הרגשי, החינוכי וההתנהגותי של הילד הלוקה בה. הפרעת קשב וריכוז בילדים נפוצה יותר אצל בנים מאשר אצל בנות, ביחס של אחד לחמש. ילדים אלה מעוררים דחייה במעגל המשפחתי, בבית הספר ובחברה בכלל ויוצר מעגל קסמים של השגיות נמוכה, דחייה ותסכול, ירידה בערך העצמי והשגיות נמוכה עוד יותר.

לקריאה נוספת לחצו: הפרעות קשב אצל מבוגרים

מהם תסמיני הפרעת קשב וריכוז?

הפרעת קשב וריכוז מורכבת משלושה תסמינים, כאשר היחסים בין כל אחד מהגורמים משתנים מילד לילד:

  • הפרעת קשב וריכוז - ילדים אלו מתקשים בכיתה להתרכז בחומר הנלמד לאורך זמן, כל הסחת דעת קלה מושכת את תשומת ליבם מהחומר הנלמד. מנגד, אם יש פעילות המושכת את תשומת ליבם, הם ישקיעו בה את זמנם ויתרכזו בה לאורך זמן.
  • פעילות יתר- ילדים אלה מאופיינים בחוסר שקט המתפתח כבר בשנות החיים הראשונות, הם קמים, קופצים, תזזיתיים, לא מצליחים לשבת במקום אחד ומתוך כך גם מהווים מקור להפרעה לשאר הילדים במסגרות הגן ובית הספר.
  • אימפולסיביות- קושי בשליטה בדחפים. למשל, ילדים אלה מתקשים לציית לחוקי משחק או להמתין לתורם לשחק.

הפרעות קשב וריכוז – גורמים להפרעה

הפרעת קשב וריכוז נגרמת ממספר גורמים ביולוגים, פסיכולוגים וחברתיים אשר יוצרים את התופעה. החינוך לפרפקציוניזם ולמצוינות מפעיל לחץ על נפשם העדינה של הילדים, מעורר הפרעת קשב אצל חלקם ופוגע בחלקם באיזון בריאות הנפש שלהם.

גורמים נוספים הם תרבות השפע ומגוון האפשרויות הגורמים להפרעת קשב אצל מבוגרים וילדים. כמו כן, חוסר הצבת גבולות מצד ההורים מונעת מהילד את תחושת הביטחון ויוצרת אצלו חוסר שקט ואימפולסיביות.

אבחון הפרעת קשב וריכוז

עקב המודעות הגדלה והולכת להשפעת תקופת הילדות על חייו של אדם, ההורים של ימינו הפכו יותר קשובים מבעבר להתנהגות ילדם ולאיתותי מצוקה מצידם כך שיותר ילדים מגיעים למכונים אשר עורכים אבחון הפרעת קשב וריכוז מקצועי. תהליך האבחון נעשה בעיקר על ידי תצפיות על הילד והתנהגותו בסיטואציות שונות תוך קבלת מידע מן ההורים ומהמורים בבית הספר באשר לדפוסי התנהגותו של הילד.

הפרעת קשב וריכוז – סוגי הטיפול

הטיפול בהפרעת קשב וריכוז הינו רב מערכתי ועוסק בהיבט הביולוגי, הפסיכולוגי והחברתי של ההפרעה. תוכנית הטיפול היא אינדיבידואלית לכל ילד ומורכבת בהתאם לסימפטומים הדומיננטיים אצל הילד ומתוך התייחסות  ולקיחה בחשבון גם תחלואה נלווית כגון דיכאון, חרדות והפרעות התנהגות שמצריכות לעיתים טיפול תרופתי. כמו גם תוך התייחסות לצדדים הרגשיים של הילד ומשפחתו.

סוגי הטיפול הקיימים כיום הם:

  • טיפול תרופתי- לרוב הילדים ניתן טיפול על ידי פסיכולוג או פסיכיאטר של חומרים מעוררים, לדוגמא ריטלין, אשר הוכחו כיעילים בטווח הקצר ומלווים בתופעות לוואי קלות. 
  • טיפול קוגניטיבי - הפרעת קשב וריכוז יכולה גם לקבל מענה טיפולי מן הזרם התנהגותי קוגניטיבי. לפי הדוקטרינה של זרם זה, חיזוקים חיוביים ולימוד או חינוך הדרגתי מביאים להצלחה ומוציאים את הלוקים בהפרעה ממעגל האימה.

בעבר הייתה קיימת סברה כי גם אי טיפול בהפרעות קשב וריכוז בילדים תביא לדעיכה של התופעה בסביבות גיל ההתבגרות. אך המחקרים החדשים יותר מראים כי ילדים שאובחנו כלוקים בהפרעת קשב וריכוז נשארו כך גם בתקופת ההתבגרות שלהם או פיתחו סימפטומים פסיכולוגיים אחרים בגיל מבוגר יותר. כיום, המדע מכיר גם בתופעת הפרעת קשב וריכוז אצל מבוגרים ולא רק בקרב ילדים.

כאמור, הפרעת קשב וריכוז נפוצה כיום וישנן דרכי טיפול בהפרעה על מנת לשפר את חיי היום יום של הילדים או המבוגרים הלוקים בה ולטפל בהפרעה. מומלץ לשים לב לשינויים בתפקוד הילד ולאבחן אותה מוקדם על מנת לגשת לטיפול פסיכולוג או פסיכיאטר בהקדם.

ניתן לפנות אלינו בכל שאלה, נשמח לסייע ולהפנות לגורמים מקצועיים כמו פסיכולוגים או פסיכיאטרים, לחצו כאן:  צור קשר


ADHD אבחון וטיפול מתאים בהפרעת ADHDמה אתם יודעים על ההפרעה המוכרת בשם המקצועי ADHD? כיצד ניתן לאבחן את הסובלים מהפרעה זאת ומהם סוגי הטיפול הקיימים על מנת להקל ולהיטיב עמם?הפרעות קשב וריכוז - סוגים שונים ומשוניםבואו לקרוא בפירוט על סוגים שונים של הפרעות קשב וריכוז, דרכי טיפול והתמודדות...






לקבלת סיוע אישי חייג/י: 03-6470305


מאמרים אחרונים

קישורים
- בריאות הנפש
- טיפול בדיכאון
- טיפול פסיכיאטרי
- טיפול זוגי
- טיפול פסיכולוגי



הפרעות קשב וריכוז - ילדים | פוסט טראומה | טיפול פסיכולוגי לילדים | דמיון מודרך | מפת האתר


כל הזכויות באתר שמורות לבעליו החוקיים!