גירושין וילדים – השפעות נפשיות
תהליך הגירושין הינו כואב ומייגע הן עבור בני הזוג המתגרשים והן עבור ילדיהם. לא משנה מה הגיל הילדים, הפרידה של הוריהם מהווה טראומה לנפשם העדינה, בעיקר כשהם קטנים וגם בגילאי ההתבגרות.
ההורים המתגרשים מסוגלים לרכך את המכה במידה וינהגו בבגרות וימנעו מטעויות ביחסים ביניהם ובין הילדיהם.
במדינת ישראל כל זוג שלישי מהמגזר היהודי מתגרש. המצב דומה גם במדינות מערביות מתקדמות כמו ארצות הברית ובריטניה ואף גרוע יותר, כיוון שעל כל זוג שמתחתן זוג אחד מתגרש.
עד לפני עשרים שנה המצב היה שונה ואנשים לא מיהרו לרוץ להתגרש בגלל בעיות בזוגיות. לרוב, העדיפו להישאר ביחד ולשקם את מערכת היחסים שלהם בגלל הילדים.
השאלה שנשאלת: האם באמת כדאי להישאר ביחד רק כדי שילדים לא יעברו את החוויה בהחלט לא נעימה – גירושין?
מה עדיף: שהילדים יגדלו להורים הלא מאושרים שסובלים בזוגיות שלהם או לחילופין, יעברו את התהליך הכואב של הליך הגירושין, אך בעתיד אולי יזכו לראות את הוריהם מאושרים ומלאי חיים?
חשוב להבין, שאם ילדים ידעו שנשארתם ביחד רק בגללם ואתם סובלים, הם ירגישו אשמים כל חייהם בגלל הטעות שלכם.
כמו כן, אם החלטתם להתגרש ולא הסברתם לילדיכם את סיבת הגירושין, גם במקרה כזה הם עלולים להרגיש אשמים.
ייתכן ועדיף להתגרש מאשר לסבול, אך הנתונים הסטטיסטים מצביעים על כך שכנראה הזוגות לא משקיעים מספיק מאמצים כדי לשמר את הקשר. הרי הבעיות תמיד מתעוררות ובדרך כלל אחרי 3-5 שנות נישואין, והן יכולות להיות בכל קשר.
האם החלפת בן זוג תבטיח לנו שבקשר החדש לא יהיו בעיות? נקודה למחשבה...
בסופו של דבר נפגעים כולם, גם ההורים וגם הילדים, אך מכיוון שאישיותם של הילדים עדיין לא מגובשת, הם חווים את הליך הגירושין באופן מאד טראומטי. לרוב, ההורים לא יודעים איך להתנהג, יתכן והם בעצמם נמצאים במצב נפשי לא יציב וילדיהם מרגישים זאת.
ראשית, במידה ואתם מרגישים שקשה לכם להתמודד עם הליך הגירושין ואתם קורסים, מומלץ מאד לפנות לייעוץ מקצועי ולטיפול פסיכולוגי – ילדים הם עדיין ילדים והם לא צריכים לקחת על עצמם אחריות על מצבכם.
אתם ההורים אמורים לדאוג להם ולא ההפך. חשוב מאד לשתף את הילדים בתהליך, כאשר אתם מסבירים להם למה אתם מתגרשים ומה יקרה אחרי הפרידה.
ילדים מאד חכמים ומבינים הכול, לכן חשוב להתייחס אליהם בכבוד ולא להסתיר מהם דברים. אפשר להסביר להם שמרגע שאתם נפרדים יהיו להם שני בתים – בית של אבא ובית של אמא, אך אתם עדיין נשארים ההורים שלהם והיחס שלכם כלפיהם לא ישתנה כלל.
חשוב מאד להבהיר לילדיכם שהם לא קשורים לסיבת הפרידה, כדי שלא ירגישו אשמים בכך. לא מעט קורה שבני הזוג מתחילים להסית את הילדים אחת נגד השני – זו טעות חמורה והרסנית לילדיכם!
התנהגות כזו עלולה לגרום לילדיכם להרגיש מבולבלים, חרדים או עצבניים והם לא ידעו אך עליהם לפעול כלפי כל אחד מכם. הכעסים שלכם לא אמורים להשפיע על הילדים. לא משנה מה אנחנו חושבים על הגרוש/ה שלנו, חשוב להתייחס אליו/ה בכבוד בעיקר כשהילדים שלנו בסביבה.
בעקבות הגירושין ילדים עלולים לסבול מבעיות נפשיות שמתבטאות בשינויים בהתנהגותם (הסתגרות או להפך עצבנות יתר), ירידה בהישגיים לימודיים, ירידה בריכוז וקשב, מצבי רוח דיכאוניים ועוד. חשוב מאד לשים לב לשינויים שמתרחשים ולפנות לעזרה מקצועית בעת הצורך.
קיראו מה עושים במקרים שבהם: הילד בדיכאון
אל תשכחו גם לדאוג לעצמכם, כי אתם, ההורים, אמורים לתת תמיכה לילדיכם. במידה ואין לכם תקציב לייעוץ פסיכולוגי באופן פרטי, ניתן לפנות לעזרה דרך קופות החולים.
חשוב לא להזניח את הבעיות שנוצרו, מכיוון שההשלכות יכולות להיות קשת ביותר אם לא מטפלים בהן בזמן.
ניתן לפנות אלינו בכל שאלה, נשמח לסייע ולהפנות לגורמים מקצועיים כמו פסיכולוגים או פסיכיאטרים, לחצו כאן: צור קשר
ניתן לפנות, להתייעץ ולקבל מידע על טובת הילדים בהליכי גירושין במקורות הבאים:
עו"ד גירושין איילת שיים מור - בעלת ניסיון רב שנים בתחום
ילדים בסבך הגירושין - הפסיכולוגית יעל סגל
הספריה הוירטואלית - מה קורה לילדים כשההורים נפרדים
ילדים להורים גרושים - תגובות הילדים בטווח הקצר ובטווח ארוך
|