מהי חרדה חברתית וכיצד מטפלים בה?


חרדה חברתית

חרדה חברתית הינה הפרעה נפשית ובה ישנו פחד, עד כדי פאניקה, מהימצאות ופעילות מנוכחות אנשים. זוהי הפרעה נפשית שאינה נדירה, ועם זאת הסובלים מחרדה חברתית אינם מסוגלים, על פי רוב, לנהל חיים תקינים.

באבחנה וטיפול בחרדה חברתית ניתן לשפר דרמטית את יכולתו של אדם להתמודד עם מצבי חיים שגרתיים. במאמר זה נביא הסברים ודוגמאות בנוגע לחרדה חברתית, כיצד היא באה לידי ביטוי, כיצד ניתן לזהות אותה ומהם הטיפולים השכיחים עבורה.

מהי חרדה חברתית?

חרדה חברתית הינה הפרעה נפשית, שמאופיינת בתחושות ביישנות מוגזמות, פחד, חשש או דאגה מפעילות או הימצאות במצבים חברתיים שכיחים.

הפרעה זו מקשה על הימצאות בקרב אנשים לא מוכרים, ומשפיעה על האפשרות לנהל חיים תקינים, לעבוד, להימצא בחברה, לנהל מערכת יחסים אינטימית עם בן זוג או מערכות יחסים חבריות עם מעגל מכרים, ועוד.

מבחינת האדם הסובל מהפרעת חרדה חברתית, הימצאות במצבים חברתיים גורמת לסבל רגשי של ממש, לכן הסובלים מהפרעה זו יבקשו להימנע ככל שיוכלו מאירועים חברתיים גרומי סבל, ולמעשה יהפכו מבודדים.

שכיחות ההפרעה בקרב האוכלוסייה היא כ – 13%, כאשר פי שתיים יותר נשים ונערות סובלות מההפרעה הזו, ביחס לגברים.

ממה פוחדים בהפרעה חברתית?

כאשר ישנה הפרעה חברתית, ניראה חשש לחיות לצד אנשים אחרים, כאשר החשש גובר מאוד כשמדובר באנשים שהסובל אינו מכיר.

למשל, עלול להתעורר חשש מהימצאות בקבוצה קטנה של אנשים, חשש לאכול בנוכחות אנשים, לדבר בנוכחות אנשים, חשש לדבר עם בעל סמכות, ללכת למסיבה, חשש לפעול, לעבוד או לעשות דברים מסויימים בנוכחות אנשים, חשש להיכנס לחדר שכבר יש בו אנשים, חשש להסתכל בעיניו של אדם שלא מכירים היטב, חשש לבטא דעות בנוכחות אנשים, ועוד.

תסמינים גופניים של חרדה

כאשר מתעורר פחד כזה אצל מי שסובל מהפרעת חרדה חברתית, התסמינים הגופניים שהוא יראה הם תסמינים גופניים של חרדה, ובכללם: האצת קצב הלב, האצת הנשימה ותחושת קוצר נשימה, חיוורון, ידיים לחות, ראייה מטושטשת או כתמים בראייה, סומק בלחיים, רעד, הזעה מוגברת, בחילה או כאב בטן, בלבול, מתח בשרירים או כאבים כלליים בגוף, שלשולים, ועוד.

חרדה חברתית והפרעות נפשיות אחרות

בקרב הסובלים מהפרעת חרדה חברתית, ישנה שכיחות גבוהה יותר של מחלות נפשיות נוספות, כמו דיכאון קליני, דיסטימיה (שהיא דיכאון מינורי, כלומר דיכאון קליני קל), BDD שהיא הפרעה בדימוי הגוף, ועוד. כמו כן, ישנו אחוז גבוה של התמכרויות – לסמים, סיגריות ואלכוהול.

מקובל לחשוב, כי התמכרויות אלה הן שכיחות בקרב הסובלים מהפרעות נפשיות שונות, בשל ההקלה הרגעית שהם עשויים לספק לסובלים, למרות שככלל אין ספק שהתמכרויות אלה מחמירות את מצבו של החולה ולא מקלות עליו.

הטיפול בהפרעת חרדה

מרבית הפרעות הנפש מגיבות היטב לתרופות מעכבות ספיגת סרוטונין, תרופות ממשפחת SSRI. אלה תרופות אנטי פסיכוטיות, הניתנות עבור סימפטומים של דיכאון, חרדה, ועוד.

כמו כן, הוכח כי טיפול התנהגותי, קוגניטיבי, משפר במרבית המקרים את יכולת התמודדות עם החרדה. זאת, מכיוון שהמטופל מקבל כלים יעילים להתמודדות עם החרדות, המחשבות, ולשילוב האירועים המעוררים חרדה, בצעדים קטנים, לאט לאט, בחייו.

איבחון והגשת סיוע למי שסובל מחרדה חברתית

בהפרעות נפש, כמו דיכאון, סכיזופרניה, וגם חרדה חברתית, ישנה חשיבות מכרעת לקבלת סיוע מהסביבה הקרובה. זאת, מפני שהסובל מתסמינים של הפרעת נפש לרוב אינו יכול לשים לב בעצמו, שזה קורה לו. יש צורך בהתערבות חיצונית, שהיא לרוב אינה דבר נעים לחברים, כדי להכריח את הסובל לקבל איבחון וטיפול.

לכן, אם מישהו בסביבתכם סובל מחרדה מהימצאות בחברה על פי התסמינים שתיארנו, ועל פי תחושתכם יתכן ומדובר בקצת יותר מאשר ביישנות רגילה, טוב תעשו אם תסייעו לאדם זה לקבל אבחנה מקצועית מפסיכיאטר.

לאחר האבחנה, ואם אכן מדובר בחרדה חברתית, יקבל הסובל טיפול תרופתי ויתבקש לפנות לטיפול שיחתי. ההמלצה היא לסייע לאדם לקבל טיפולים אלה מפני שהם משפרים משמעותית את יכולתו לנהל חיים שגרתיים.

ניתן לפנות אלינו בכל שאלה, נשמח לסייע ולהפנות לגורמים מקצועיים כמו פסיכולוגים או פסיכיאטרים, לחצו כאן:  צור קשר









לקבלת סיוע אישי חייג/י: 03-6470305


מאמרים אחרונים

קישורים
- סוגי חרדות
- נוירוזה - הפרעה נוירוטית
- הפרעות קשב וריכוז
- טיפול בדיכאון
- טיפול פסיכולוגי
- פסיכיאטריה
- סכיזופרניה



הפרעות אכילה | טיפול זוגי | טיפול בילדים | דיכאון אחרי לידה | שיטות טיפול אלטרנטיביות | טיפול תרופתי | מאניה דיפרסיה | מפת האתר
כיצד מזהים ומתמודדים עם חרדה חברתית?

כל הזכויות באתר שמורות לבעליו החוקיים!