מידע על סוגי חרדות והטיפול בהן


מהן חרדות?

חרדות הן על פי רוב תוצר של מצבי דחק. דחק נוטה לעורר בנו כל מיני תופעות פסיכולוגיות, חלקן סתגלניות וחלקן מפריעות לנו לתפקד באופן שיגרתי. הגורמים למצבי דחק יכולים להיות שונים ומשונים: השתתפות בשדה קרב, נוכחות בעת אסון טבע ועוד. אלו הם מצבי דחק קיצוניים המעוררים חרדות ואין על כך עוררין.

הבעיה מתחילה כאשר מצבים שגרתיים יותר מעוררים חרדה. הכוונה כאן היא למקרים בהם קיים חשש להיות בקרבת אנשים, כאשר קיים פחד לעלות על טיסה, כאשר קיים קושי לצאת את הבית וכאשר מתקשים לוותר על פעילות מסוימת או שמבצעים פעילות מסוימת אפילו שגרתית באופן מוגזם.

אחד המאפיינים הבולטים ביותר בהפרעות חרדה הוא ההתנהגות של הלוקה בה. הספרות המקצועית מצביעה על כך כי המאפיין הבולט ביותר הוא הפרזה בהתנהגות נמנעת.

חרדות ופחדים

בעבר חרדות נחשבו להפרעות כחלק ממשפחת ההפרעות הנוירוטיות, אולם חשוב להדגיש כי אמנם התנהגות נירוטית נחשבת להפרעה בלתי מסתגלת אך אנשים הלוקים בה אינם נטולי כל אחיזה במציאות. כיום המדע איננו מסווג חרדות כנוירוזות, כי אם הפרעה ממשפחת "הפרעות חרדה".

קיימת הבחנה חשובה בין חרדות לבין פחדים. בעוד שפחדים הם רגשות המתעוררים לנוכח איום ממשי, חרדה יכולה להתעורר גם בהעדר סכנה ברורה ומוחשית. כלומר הלוקים בה יכולים לדמיין סכנה באופן לא רציונלי.

חשוב להדגיש כי קיים ערך אבולוציוני הישרדותי לתחושות כגון פחד, אלה משרתים אותנו כנורות אזהרה מפני סיכונים. כאשר אנחנו חשים פחד אנחנו מבצעים הערכה מחודשת של צעדינו ובוחרים בין בריחה לבין התמודדות.

אולם הופעת חרדות כרוכה בהתנהגות לא סתגלנית, כזו הגובה מן האדם מחיר נפשי, מחיר הטמון בהתעסקות יתר בסכנות עתידיות ממשיות או מדומיינות.

משפחת הפרעות חרדה

הפרעות חרדה זהו שם כולל למספר הפרעות שיש להן מכנה משותף, כאמור – התנהגות נמנעת. הספרות המקצועית מחלקת הפרעות אלו למספר תתי קטגוריות:

  • פוביה – רובנו מכירים את המושג פוביה ואף משתמשים בו באופן יומיומי, אך מה המשמעות הקלינית שלו? פוביה הוא מצב שבו האדם חש פחד מוגזם לנוכח אובייקט או מצב מסוים, כאשר אין סכנה ממשית או שיש איום קל. הלוקים בפוביה יעשו הכול על מנת להימנע ממצבים שעלולים להפגיש אותם עם מושא הפחד או עם מפגשים שרק מזכירים להם את מושא הפחד.
  • חרדות – פוביות של חרדות הן למשל:

    • מיסופוביה (Mysophobia) - חשש מחיידקים או מחלות.

    • אקרופוביה (Acrophobia) - פחד מגבהים.

    • פירופוביה (Pyrophobia) - פחד מאש.

    • אלגופוביה (Algophobia) - חשש מכאב.

    • הידרופוביה (Hydrophobia) - פחד ממים.

    • פוביה חברתית (Social Phobia).

  • פאניקה – או בשמה הלועזי Panic Disorder, אלו הם התקפים בלתי צפויים חוזרים ונשנים. כאשר אחד המאפיינים הבולטים של פאניקה הוא הפחד מחזרה נוספת של התקף. כלומר הפחד מן הפחד הוא מרכיב בולט בהפרעה זו. מאפיין נוסף של פאניקה הוא משך ההתקף, שהוא יחסית קצר, על פי רוב עד חצי שעה לערך וזה בניגוד למשך חרדות אחרות הנמשכות לתקופות ארוכות יותר.

    מאפיין שלישי ואחרון בולט בפאניקה הוא העוצמה החזקה של ההתקף, גם בניגוד למאפיינים של חרדות אחרות. כולנו מכירים התקפי פאניקה, אפילו מן הסרטים, בהם קיימת האצה של דפיקות לב, העדר יכולת לנשום כראוי, הזעה, חיוורון וכדומה.
     
  • הפרעת טורדנות כפייתיות (OCD – Obsessive-Compulsive Disorder) – הפרעה זו השייכת למשפחת החרדות מאופיינת במחשבות טורדניות, בלתי רצויות, חוזרות ונשנות ומעיקות המביאות להתנהגויות שתכליתן נטרול אותן מחשבות.

    התנהגויות אלו הן למשל: נטילת ידיים מוגזמת, חזרה על מילים, ספירה, אגירה, סידור יתר וכדומה. לכאורה ההתנהגות הכפייתית אמורה לנטרל את המחשבות הטורדניות, אך בפועל לא תמיד קיים קשר בין ההתנהגות הכפייתית למחשבות הטורדניות.

חרדות הן דבר שכיח באוכלוסיה, ניתן לאתר חרדות אצל ילדים, חרדות בהריון בקרב נשים או חרדות בגיל התבגרות. התופעה איננה פוסחת על אף מעמד באוכלוסיה ואיננה מבחין בין גילאים. תופעות אלו מאפיינות יותר נשים, אך בשנים האחרונות ידועים גם מקרים רבים המתרחשים גם בקרב גברים.

כיצד ניתן לטפל בחרדות

ניתן כיום לטפל בהפרעות חרדה באמצעות טכניקות שונות. טיפולים תרופתיים אשר על פי רוב נעשה שימוש בתרופות המעכבות מונואמין אוקסידאז. בנוסף ניתן לפנות לטיפול קוגניטיבי ממוקד החושף את הלוקה בהפרעה לגורם הדחק או לטיפול פסיכואנליטי על ידי פסיכולוג המתחקה אחר שורשי הבעיה בעברו של המטופל.

קראו על: פסיכותרפיה

חשוב לאבחן חרדות בשלב מוקדם על מנת לטפל בהם בצורה הנכונה ביותר ולפנות לאיש מקצוע, בין אם זה פסיכיאטר, פסיכולוג או מומחה בתחום בריאות הנפש.

מומלץ להורים לשים לב לשינוי בהתנהגות אצל ילדיהם, לבוגרים לשים לב לשינוי בהתנהגות הוריהם ואפילו לבני זוג לשים לב לשינוי אחד אצל השני על מנת לפנות לטיפול נכון ויעיל.

ניתן לפנות אלינו בכל שאלה, נשמח לסייע ולהפנות לגורמים מקצועיים כמו פסיכולוגים או פסיכיאטרים, לחצו כאן:  צור קשר

קיראו בהרחבה על: משבר גיל המעבר


בריאות הנפש - פוסט טראומה, טיפול בפוסט טראומההפרעת הפוסט טראומה הינה מהפרעות החדרה. פוסט טראומה יכולה לבוא לידי ביטוי בנזק נפשי קשה ובדרך כלל מופיעה אצל הנפגעים לאחר זמן רב מהארוע הטראומטי, היות והנפגע דחק את הזיכרון מהטראומה.בריאות הנפש - חרדה חברתית, טיפול בחרדהפחד, פאניקה והימנעות מקרבה אל אנשים הנם חלק מהמאפיינים של חרדה חברתית. במאמר הבא נסביר מהי חרדה חברתית, ממה נובעת וכיצד מתמודדים עמה.חרדת בחינות לקראת מבחן פסיכומטריחרדת בחינות היא תגובה נפשית וגופנית קיצונית כתוצאה ישירה מבחינה חשובה העתידה לבוא וביחוד מבחינת פסיכומטרי העתידה לקבוע את  סיכויי הקבלה שלנו ללימודים. בערך כמחצית מבני האדם סובלים במהלך חייהם מחרדת בחינות ברמות משתנות. מעוניינים לדעת איך מתמודדים? לחצו כאן...






לקבלת סיוע אישי חייג/י: 03-6470305


מאמרים אחרונים

קישורים
- בריאות הנפש
- פיברומיאלגיה - תשישות
- פסיכוגריאטריה
- חרדת בחינות - פסיכומטרי
- חרדה חברתית
- לחץ נפשי
- ריטלין בעד ונגד



סכיזופרניה | מאניה דיפרסיה | פוסט טראומה | טיפול תעסוקתי | נוירוזה | התקפי זלילה הם הפרעת אכילה! | ילד בדיכאון | מפת האתר


כל הזכויות באתר שמורות לבעליו החוקיים!