מהי פוסט טראומה וכיצד ניתן לטפל בה?


על מנת להבין יותר את התופעה הקרויה פוסט-טראומה, חשוב לבאר את המושג "טראומה".

ככל פגיעה נפשית, גם תופעה זו נעה על ציר דינאמי של דרגות חומרה המשפיעות על הלוקה בה ועל רמת תפקודו.

מהי "טראומה"?

ברוב המקרים מדובר בהתרחשות של אירוע מכונן בחייו של האדם הפגוע, במהלכו מצוי האדם במצוקה קשה תוך שהוא חווה חוסר אונים ואף ניצב בפני סכנת חיים ממשית.

עוצמתו והשפעתו הרגשית של האירוע מסיבה נזק בכל המישורים התפקודיים, הן במסגרת הביתית והחברתית ועד למסגרת העבודה, וזאת למרות שהגדרת האירוע הטראומטי עצמו היא גמישה.

תופעת הפוסט טראומה

הפרעת הפוסט טראומה (תסמונת פוסט טראומטית, ידועה גם בשם תסמונת בתר חבלתית או בקיצור PTSD) מתפתחת אם כך בעקבות אירוע טראומטי כלשהו.

''אירועים טראומטיים'' ניתן לסווג בשורה של אסונות קשים החל מתאונות דרכים, תאונות עבודה דרך פיגועי טרור, חשיפה לאלימות קשה וכלה בתת-סוג של ההפרעה המוגדרת "הלם קרב".

הפרעת דחק פוסט-טראומטית היא הפרעה פסיכיאטרית מתחום הפרעות החרדה, והיא באה לידי ביטוי בנזק נפשי המופיע בדרכים שונות במהלך חייו של הנפגע, זמן רב לאחר שהאירוע הטראומטי הסתיים.

תסמונת פוסט טראומטית היא למעשה אותו סינדרום שממנו סובל האדם שנחשף לאירוע הטראומטי.

הסינדרום הנגרם בעקבות קריסתה של מערכת מנגנוני ההתמודדות אצל הנפגע ובעקבותיו מופיעות מגבלות תפקודיות בכל הרמות , החל מן התפקוד האישי, המשפחתי והמקצועי,  וכלה בתפקוד חברתי.

כיצד משפיעים תסמיני הפוסט - טראומה?

נפגעי פוסט טראומה חווים תופעות שונות, אם כי בדרך כלל קיים מכנה משותף. אצל חלק מן הנפגעים יופיעו פלאשבקים של האירוע הטראומטי במהלך היום ו/או במהלך הלילה לצד נדודי שינה, קשיי ריכוז, ועצבנות יתר העלולה להגיע לכדי התנהגות אלימה כלפי הסביבה.

רוב הנפגעים יחושו מצוקה כתוצאה מחשיפה לאירועים העשויים להזכיר את האירוע הטראומטי, וימנעו מהשתתפות או מביצוע כל פעולה הקשורה או מציפה את זכר האירוע או אירוע דומה לו.

בין התופעות הנפוצות בקרב נפגעי פוסט טראומה ניתן למצוא נסיונות להדחיק את האירוע הטראומטי, תחושת דיכאון וניתוק מן החברה או אדישות כלפי הסביבה,קושי בהבעת רגשות ותחושה של חרדה כללית.

בדרך כלל, מופיעים הסימפטומים של  התסמונת סמוך מאד למועד החשיפה לאירוע הטראומטי, אך במקרים רבים הם עולים ומשפיעים לאחר תקופה ארוכה יותר בעקבות ''טריגר'' המשחרר את התפרצותם.

אין אדם החסין מפני תגובה פוסט - טראומטית וכל מי שחווה אירוע שנתפש בעיניו כטראומטי עשוי לפתח את התסמונת בעוצמה כלשהי , בין אם השפעה תהיה מזערית ובין אם תגרם לאדם  נכות נפשית קשה ביותר.

דרכי טיפול בפגיעה פוסט-טראומטית

ככל שהטיפול ניתן בסמיכות גבוהה לזמן התרחשות האירוע הטראומטי, כך גדלים הסיכויים להצלחתו, וככל שיופיעו הסימפטומים אצל הנפגע במשך תקופה ארוכה יותר, כך פוחת הסיכוי להחלמה.

במהלך השנים התפתחו שיטות טיפול שונות למקרי תסמונת פוסט טראומתית, אך אין בשום מקרה הבטחה של הצלחה מלאה.

הטיפול בתסמונת הפוסט טראומטית מורכב משלושה חלקים: ייצוב מצבו של המטופל (טיפול ראשוני) עיבוד החוויה הטראומטית ועזרה בחזרה לשגרת החיים.

בין הדרכים לטיפול בפוסט טראומה נמנים התרפיה קוגניטיבית-התנהגותית, טיפול תרופתי, טיפול קבוצתי, שיחזור מבוקר של הטראומה ועוד.

אחת השיטות היעילות ביותר היא היחשפות מכוונת לגורמים המעוררים את הפחד והתמודדות עמם.
קיימת אפשרות לטיפול קוגניטיבי - עצמי, כשהכוונה היא ליצור שינוי ההתייחסות וניתוב דרך הסקת מסקנות שליליות לאפיק חיובי.

דרך נוספת היא ללמוד אודות תופעות פוסט-טראומה ליצירת מודעות לתהליכים הנפשיים.

נוסף על אלו ניתן לנקוט בשיטת הרפיה דרכה לומד המטופל מיומנויות להרגעה עצמית באמצעות היפנוזה.

מעבר לכך קיים טיפול תרופתי כגון תרופות נוגדות דיכאון העשויות להועיל בחלק מהמקרים, כאשר עבור נפגעים רבים שילוב בין השיטות הוא היעיל ביותר וכולל טיפול התנהגותי בתוספת תרופות.

 

ניתן לפנות אלינו בכל שאלה, נשמח לסייע ולהפנות לגורמים מקצועיים כמו פסיכולוגים או פסיכיאטרים, לחצו כאן:  צור קשר

 









לקבלת סיוע אישי חייג/י: 03-6470305


מאמרים אחרונים

קישורים
- מהי מניה דיפרסיה
- בריאות הנפש
- חרדות חברתיות
- חרדה לקראת בחינות
- טיפול פסיכיאטרי
- טיפול בילדים
- התמכרויות



דיכאון אחרי לידה | הפרעות קשב וריכוז | סכיזופרניה | שיטות אלטרנטיביות | מהי פיברומיאלגיה | הפרעות אכילה | מפת האתר
כיצד נתמודד עם טראומות ומה ההבדל בין טראומה לפוסט טראומה?

כל הזכויות באתר שמורות לבעליו החוקיים!