טיפול פסיכולוגי - מידע על הטיפולים השונים כיום
הטיפול הפסיכולוגי בימינו
כאשר מדברים על טיפול פסיכולוגי קיימת תפיסה רווחת באשר לאופן הטיפול או התרפיה: פציינט, פסיכולוג שאוחז בידו פנקס ועט וספה.
בעוד שאכן ישנם פסיכולוגים אשר באמת נוהגים לטפל בשיטה הקלאסית, כיום קיימות גם שיטות טיפול נוספות עכשוויות ומודרניות יותר. כאשר המשותף לכולן הוא הרצון לעזור לפציינט להתמודד עם בעיותיו ולספק סביבה בלתי שיפוטית ובלתי תלויה שתסייע לו להגיע אל מימוש מטרותיו.
סוגי פסיכולוגים
סוגי פסיכולוגים וסוגי טיפולים הזמינים והשכיחים כיום הם אלו:
פסיכולוג קליני המטפל בשיטה הפסיכואנליטית – השיטה הפסיכואנליטית היא אולי השיטה הידועה ביותר אך נראה כי היא גם השיטה הכי פחות ברורה לפציינטים. שיטה זו, השייכת במקורה לזיגמונד פרויד, ובה ניתן לומר בגדול כי פסיכולוג יושב ומאזין לסיפוריו של הפציינט אודות חייו. זו היא הסיבה מדוע נוטים לכנות שיטה זו גם בשם "טיפול בדיבור".
המתודיקה של שיטה זו נעוץ בכך שהמטפל מחפש דפוסים ואירועים משמעותיים בחייו של הפציינט, אשר לדעתו משפיעים על חייו ומעמיסים עליו קשיים בהווה. פסיכולוגים המטפלים בשיטה הפסיכואנליטית למעשה מאמינים כי אירועים מן הילדות, תחושות לא מודעות ומחשבות משחקים תפקיד חשוב בכל מה שנוגע לבריאות נפשית ולהתנהגות מסתגלת.
השיטה הפסיכואנליטית סופגת לא פעם ביקורת. הטענות הן כי היא ארוכה מדי, יקרה מדי ולא תמיד יעילה. אך לסוג טיפול פסיכולוגי זה יש גם יתרונות משמעותיים. פציינט המגיע לספת פסיכולוג המטפל בשיטה הפסיכואנליטית זוכה לסביבה אמפטית ולא שיפוטית, מקום שבו הוא יכול לדבר באופן חופשי על תחושותיו ומעשיו. לא אחת, רק השיתוף עם אדם נוסף מקל באופן משמעותי על רווחתו של האדם.
פסיכולוג קוגניטיבי-התנהגותי - פסיכולוגים מן הזרם הקוגניטיבי נוהגים להתמקד בבעיה אחת מסוימת של הפציינט. למרבית הפציינטים קיימת מערכת דיפולטית (Default) של מחשבות ותפיסות שאינן רציונאליות והן אלן אשר גורמות לפציינט להיות בלתי סתגלן. פסיכולוגים קוגניטיבים על פי רוב יטפלו תוך שהם מנסים לשנות את דפוסי המחשבה של הפציינט. סוג טיפול זה מתאים בעיקר ללוקים בהפרעות כגון חרדות או דיכאון.
מטפל בגישקוגניטיבי מנסה לשנות התנהגות בלתי מסתגלת המושרשת בפציינט זמן רב. דוגמא טובה להמחשת יתרונותיו של מטפל בשיטה הקוגניטיבית היא דוגמת הפסיכולוג המנסה לעזור לפציינט להתגבר על פחד גבהים. על פי שיטה זו ינסה הפסיכולוג לעמת את הפציינט עם חששותיו דרך התנסות ממשית עם הפחד. תחילה באמצעות דמיון מודרך ולאט לאט יגיעו המטפל והפציינט למקומות גבוהים על אשר הפחד יעלם כליל.
השיטה הקוגניטיבית נחשבת לאפקטיבית כאשר יש צורך לטפל בבעיה אחת ומוגדרת. על פי רוב, משלבים בין טיפול קוגניטיבי בטיפולים אחרים כאשר מדובר בהפרעות חמורות. פסיכולוגים המטפלים בחרדה חברתית של פציינט יכולו לסייע לו על ידי שינוי דפוסי החשיבה המקובעים כמו גם שהם יסייעו לו במהלך הטיפול להתמקד בהתנהגות ספציפית של הפציינט כגון טיפול בהתנהגות הנמנעת שלו, המאפיין הבולט של משפחת הפרעות החרדה.
פסיכולוג קבוצתי – טיפול קבוצתי זהו טיפול שבו נוכחים שני מטופלים או יותר. פורמט זה מאוד פופולרי ומוכר בהקשר של קבוצות תמיכה, קבוצה שבה הפציינטים יכולים ללמוד מן הניסיון של השני ואף יש ביכולתם להציע הצעות. טיפול קבוצתי יהיה על פי רוב זול יותר וקיימים לא מעט מקרים שדווקא סוג זה נמצא כאפקטיבי יותר מכל שיטת טיפול אחרת.
קיימת נטייה רווחת בקרב פציינטים לחוש מבודדים, בודדים או שונים בעיני הסביבה. טיפול פסיכולוגי קבוצתי יכול בהרבה מן המקרים לספק לפציינטים סביבה חברתית אוהדת של קבוצת השווים להם. זוהי למעשה התכנסות של מספר יחידים החווים באותה נקודת זמן את אותן הרגשות, אותם התסמינים או כאלה שהחלימו מבעיות דומות. חברי הקבוצה יכולים לפסק תמיכה רגשית ופלטפורמה בטוחה לנסות בה התנהגויות חדשות.
לכל אדם אשר זקוק ומחפש טיפול יתאים סוג שונה על פי אישיותו והבעיה או הבעיות מהן הוא סובל. חשוב לבחור פסיכולוג שידע לכוון את המטופל ולטפל בו בצורה ובדרך הטובה ביותר. מטפל לא מתאים יכול לא לסייע למטופל בצורה טובה ואף בחלק מהמקרים להחמיר את הבעיה כאשר הטיפול הפסיכולוגי לא מתאים או לא יעיל.
ניתן לפנות אלינו בכל שאלה, נשמח לסייע ולהפנות לגורמים מקצועיים כמו פסיכולוגים או פסיכיאטרים, לחצו כאן: צור קשר
איך מפנים בן או בת משפחה לטיפול פסיכולוגי?אחד מבני המשפחה שלך צריך טיפול פסיכולוגי אבל הוא לא מוכן לשמוע ובטח שלא מוכן לפנות לקבלת טיפול מקצועי? הנה כמה טיפים שסייעו לכם לעזור לאותו בן משפחה לפנות לטיפול...פסיכולוג או פסיכולוגית - איך בוחרים מטפל מתאים?איך מחליטים אם לבחור במטפל או במטפלת? איך אפשר לדעת מי יותר מתאים לטפל בי? בואו לקרוא כמה טיפים שיעזרו לכם לבחור נכון...איזה טיפול פסיכולוגי מתאים לי? על גישות טיפוליותמטיפולים אישיים קצרי מועד או ארוכי טווח, ועד לטיפולים זוגיים, משפחתיים, מיניים, קבוצתיים וטיפולים לילדים: הטיפולים הפסיכולוגיים הפכו, ובצדק, לנחלתו של הקהל הרחב. אולם איך אנו יכולים לדעת מה הטיפול המתאים ביותר לנו או ליקירנו?פסיכולוגיה קלינית – טיפול על ידי פסיכולוג קלינימהי פסיכולוגיה קלינית? מה תפקידו של פסיכולוג קליני וכיצד הוא יכול לסייע? כל זאת ועוד במאמר שלפניכם..בריאות הנפש – פסיכולוג תעסוקתי קלינימה עושים כאשר מרגישים תקועים בתחום התעסוקתי, לא זזים מבחינת קידום קריירה ומרגישים חוסר אונים ודריכה במקום? פסיכולוג תעסוקתי - קליני יוכל לסייע על ידי הכוונה נכונה.. מידע בנושא במאמר שלפניכם.מהי לוגותרפיה וכיצד היא משולבת בטיפול?מהי לוגותרפיה? כיצד מטפלים באמצעות לוגותרפיה? אילו אנשים זקוקים לטיפול מן הסוג הזה ומה הוא פותר. כל זה ועוד במאמר שלפניכם.
|