מחפשים פסיכולוג ילדים מקצועי?


פסיכולוג ילדים הוא פסיכולוג שתחום התמחותו הקלינית הוא טיפול בילדים ובבני נוער. פסיכולוג הילדים עוסק בעבודה שוטפת עם ילדים, הכוללת אבחון וטיפול בקשיים נפשיים ורגשיים שונים.

בשונה מפסיכולוג חינוכי, העוסק לרוב בהיבטים של השתלבות הילד במערכות החינוך השונות ובהנחיית מורים והורים כיצד לסייע לילדים עם קשיים סביבתיים להשתלב במסגרות שונות, עוסק פסיכולוג הילדים בטיפול פסיכולוגי פרטני ואינדיבידואלי.

ענף נוסף בפסיכולוגיית ילדים הוא פסיכולוגיה התפתחותית העוסקת בתהליכי ההתפתחות של ילדים, באבחון בעיות התפתחותיות המשליכות על בריאות הנפש ובטיפול בהן.

למרות המודעות הגוברת לצרכים הנפשיים של ילדים ומבוגרים כאחד ולקשיים הנפשיים וההתנהגותיים שעושים להתעורר כחלק משגרת החיים, עדיין קיימות דעות קדומות וסטיגמות שונות המונעות מההורים לפנות לפסיכולוג ילדים גם כאשר ילדם איננו מתפקד כראוי וזקוק לעזרה.

מסיבה זו, ההחלטה לפנות לפסיכולוג ילדים איננה כה פשוטה, ולא מעט הורים חשים כי פנייה לפסיכולוג תהיה אישור לכך שהם נכשלו במילוי תפקידם כהורים.

לשאלה האם לפנות לפסיכולוג ילדים לרוב אין תשובה חד-משמעית אך כאשר חשים ההורים כי התנהגותו של הילד איננה כתמול שלשום, הוא מדוכדך, עצבני, מסתגר או מתנהג באופן חריג אחר, מומלץ ביותר לפנות לייעוץ ולאבחון חד-פעמי עם פסיכולוג ילדים שייקבע האם יש צורך בטיפול המשך.

הורים חייבים להיות קשובים ביותר לילדם, להתעניין בחייו ולעקוב אחר השינויים בהתנהגותו. כאשר הם מזהים שינוי קיצוני בהתנהגות הילד, טוב ייעשו אם יפנו לפסיכולוג וירתמו לעזרתו:פסיכולוג ילדים - מתי כדאי לפנות אליו?

שינוי בהתנהגות - כאשר התנהגותו של הילד משתנה בצורה לא מוסברת ובאופן קיצוני ושלילי; הוא נעשה תוקפני, חסר ריכוז, מפתח בעיות האכילה ושינה או כל תופעה אחרת הדורשת בדיקה.

רגרסיה - כאשר הילד נסוג אחורה ומאבד יכולות קיימות: איננו רוצה ללכת לחברים איתם היה בקשר, מרטיב במיטה, מוצץ אצבע או כל תופעה אחרת.

מצוקה - כאשר נראה כי הילד עצוב במשך ימים שלמים, מיואש, מפחד או אף סובל מסיוטי לילה. לעיתים ילדים מנסים להתכחש למצוקה בה הם שרויים ולהעמיד פנים כי שום דבר לא ארע על-אף שהתנהגותם הספונטאנית מעידה על קשיים אמיתיים.

התנהגות מינית - כאשר הילד עוסק בתכנים או במשחקים מיניים שונים שאינם תואמים את גילו.

הפרעות התנהגות - כאשר הילד מתנהג בצורה אגרסיבית ולא מבוקרת; נמשך למשחקים מסוכנים, ומתנהג באכזרית מכוונת לילדים אחרים או אף לבעלי חיים.

תפקידו של פסיכולוג הילדים, בכל אחד ממקרים אלה ובמקרים נוספים, הוא לערוך אבחון מקצועי, לזהות את בעיותיו של הילד ואת מקורן ולהתאים לו טיפול ביחס ישיר לאופיו ולצרכיו.

שיטות הטיפול השונות בילדים לרוב מתחלקות לשני סוגים עיקריים; טיפול קוגניטיבי-התנהגותי או טיפול פסיכולוגי-דינאמי.

הטיפול הקוגניטיבי ההתנהגותי מתמקד בתהליך של שינוי ההתנהגויות ובשיפור תפקודו של הילד תוך הקפדה על ביצוע משימות שונות ותרגול טכניקות ומיומנויות להתמודדות עם הקשיים.

מטרתו של הטיפול הפסיכולוגי הדינאמי היא לעבד ולהתמודד עם הרגשות המתעוררים ביחס לסיטואציות מורכבות שונות בחיי היומיום ומאוחר יותר לאמץ זווית ראייה בריאה, מאוזנת ואופטימית יותר.

כהורים אנו נתקלים לא פעם ברצון להבין טוב יותר את ילדינו, לעזור להם במצוקותיהם ולאבחן קשיים אפשריים שהם חווים.

אלא שחשוב להבין שהכלים המוכרים לנו בעזרה למבוגר אינם מתאימים בהכרח לילד. ההבנה השונה של ילד את העולם והאופן האחר שהוא חווה ומרגיש אותו מחייבים פנייה אחרת, וזוהי למעשה התמחותו של פסיכולוג ילדים.

התמחותו של פסיכולוג ילדים כוללת ידע על התפתחות הילד, השונה ממבוגר: בדרכים שבו הוא מסתכל, מבין, חווה ומרגיש את העולם.

מתי מומלץ לפנות לפסיכולוג ילדים?

פנייה לפסיכולוג ילדים יכולה להיעשות בתקופת הגיל הרך, תקופת הילדות וכן בתקופת ההתבגרות.
הגיל הרך, היא תקופה בה מתרחשת עיקר התפתחותו הגופנית (מוטורית) והשכלית של הילד.

על כן, עיכובים בהתפתחות או ליקויים במהלכה, הם אחת הסיבות לפנות לפסיכולוג ילדים. סיבות נוספות אופייניות לגיל הרך הינם: קושי במגילה ממוצץ, קושי בגמילה מחיתולים או מחפץ מעבר, קשיי מעבר לגן, קשיים בדיבור ועוד.

קשיים נוספים יכולים לאפיין הן ילדים בגיל הרך והן ילדים בגיל הגן ובית הספר, וכן לעיתים גם בני נוער ומתבגרים: קשיי הסתגלות לאח/ות חדש/ה במשפחה, קשיי מעבר (מהגן לבית הספר, מבית הספר היסודי לתיכון ועוד), קשיי הסתגלות לאור מעבר דירה, קשיי פרידה בכניסה לגן, חרדת נטישה, חרדות ופחדים שונים, אילמות סלקטיבית (כאשר הילד מדבר בבית אך לא במסגרת החינוכית או להיפך), התפרצויות זעם, ביישנות קיצונית, הפרעות אכילה, קשיים חברתיים, דימוי עצמי נמוך, עצבות או דיכאון, התמכרות בגיל ההתבגרות ועוד.

במקרים שונים, עולים סימנים שמעוררים נורת אזהרה, אך קשה להצביע בדיוק על הקושי, כמו למשל: שינויים קיצוניים במצב הרוח, ירידה קיצונית בציונים או גם עליה פתאומית בציונים, התפרצויות זעם, הסתגרות ובדידות, ירידה בפעילות חברתית ועוד.

חשוב להיות ערים לאותן נורות אזהרה ולפנות להתייעץ עם פסיכולוג ילדים, על מנת להבין את מקורם ועל מנת לבחון את אפשרויות ההתמודדות השונות.

במקרים אחרים, אין קושי מובהק או שינוי משמעותי בהתנהגות, ובכל זאת הורים פונים לפסיכולוג ילדים, מתוך הרצון לרכוש כלים ליצירת סמכות הורית ולהתמודד טוב יותר עם הצורך להציב גבולות לילדיהם.

למעשה, רצוי ומומלץ לפנות בגין סיבה זו, בטרם עולים הקשיים, בבחינת "להקדים תרופה למכה" ומניעה של מצוקה וסבל הן להורים והן לילדים.

מה עושים בטיפול? סוגי טיפול פסיכולוגי בילדים 

טיפול על ידי פסיכולוג ילדים נעשה בדרכים שונות, בהתאם לגילו של הילד. בילדים בגיל הרך, בדרך כלל, מתבצע הטיפול על ידי הדרכת הורים ולא באופן ישיר מול הילד. ההורים לומדים איך לשוחח עם הילד, לאלו סימנים לשים לב, איך להתייחס אליו ואיך להתנהג עמו, בהתאם לקושי אותו חווה.

לעיתים, הפסיכולוג עורך את הטיפול עם הילד בשיטה המכונה: טיפול באמצעות משחק. טיפול מעין זה מאפשר ביטוי סימבולי של מצוקות הילד וחוויותיו במציאות, דרך חווית המשחק.

כמו כן, בגיל הרך מוכר טיפול נוסף, טיפול דיאדי. זהו טיפול משולב - בו הילד וההורה משחקים יחד, והמטפל צופה או מעורב פעיל במשחק זה. חשוב יותר, דרך המשחק המשותף, הפסיכולוג מאתר קשיים ומסייע בפתרונות, הן תוך כדי המשחק והן בהדרכת הורים נפרדת, בנפרד מהטיפול בילד.

בגילאים גדולים יותר, הטיפול נעשה דומה לטיפול במבוגרים ומתבצע באמצעות שיחות. חשוב לציין, שבכל אחד מהמקרים ההורים הינם שותפים בהליך הטיפול ומהווים חלק משמעותי בהתקדמותו של הילד.

הקשר בין ההורים למטפל, כמו גם הקשר בין ההורה לילד, חשוב בסיוע לילד להתגבר על קשייו, לפתור את מצוקתו ולאפשר לו התפתחות נאותה, בריאה ומאושרת.

ניתן לפנות אלינו בכל שאלה, נשמח לסייע ולהפנות לגורמים מקצועיים כמו פסיכולוגים או פסיכיאטרים, לחצו כאן:  צור קשר







לקבלת סיוע אישי חייג/י: 03-6470305


מאמרים אחרונים

קישורים
- טיפול בילדים
- השפעות הגירושין על ילדים
- הפרעות אכילה
- הפרעות קשב וריכוז
- טיפול אלטרנטיבי
- התמודדות עם לחץ נפשי
- חרדות בלימודים



פסיכולוג תעסוקתי | לוגותרפיה | טיפול תרופתי | מהי סכיזופרניה | דיכאון | פסיכוגריאטריה | דיכאון בקרב בני נוער | מפת האתר
טיפול פסיכולוגי לילדים - פסיכולוג ילדים

כל הזכויות באתר שמורות לבעליו החוקיים!