טיפול פסיכיאטרי - תפקידם של פסיכיאטרים
מי הוא פסיכיאטר?
פסיכיאטר הינו רופא שסיים בהצלחה את לימודי הרפואה שלו והתמחה מספר שנים בתחום של טיפול פסיכיאטרי. מכאן גם נובע השוני בין פסיכולוג לבין פסיכיאטר, בעוד הראשון איננו למד רפואה אלא למד מדעי ההתנהגות, השני למד הן רפואה והן את מדעי הנפש וההתנהגות ויש ביכולתו לרשום תרופות עבור פציינטים.
מחלות נפש, גם אם יש להן ביטוי התנהגותי ולא תמיד ביטוי פיזי, נחשבות בעולם המדעי כבעלות בסיס גנטי או ביולוגי. במקרים כגון דיכאון קשה רישום תרופות עבור פציינט יכול להוביל להצלת חייו. שכן אלה מקלות על כאביו באופן מהיר יחסית ועשויות למנוע ממנו למשל להגיע למצב של התאבדות.
כאשר מדובר בנושא כמו פסיכיאטריה חשוב להבין את הנחת היסוד של מקצוע זה. הנחת היסוד היא כי חולי נפשי איננו מצב קיומי הכרחי כי אם תוצר של חוסר איזון ביולוגי. על כן, מטרתו של טיפול פסיכיאטרי הוא להביא את הפציינט לכלל איזון פיסיולוגי שבתורו יביא לכדי איזון נפשי.
תפקידו של פסיכיאטר
בדומה לתפקידו של פסיכולוג גם פסיכיאטר מאבחן את הפציינט, את דיווחיו, את התנהגותו ואת דפוסיו והוא גם הוא שואף לספק פתרון אופטימאלי עבור הפציינט.
פתרון שיביא להקלה על סבלו ומזור לכאביו הנפשיים. אולם הרופא הפסיכיאטרי ינסה להתאים עבור הפציינט תרופות הולמות למצבו. הן הפסיכולוג והן הפסיכיאטר יכולים לטפל גם באמצעות שיטות קלאסיות של דיבור, אך רק ביכולתם של פסיכיאטרים לספק מרשם רפואי.
הכירו את: ד"ר יעל סגל - פסיכיאטרית מומחית
בנוסף ליכולתם לרשום תרופות, קיימים גם מקרים קיצוניים בהם יש ביכולתם לכפות אשפוז על חולים שהם מוצאים כמזיקים לעצמם או לחברה, תפקיד זה ממלא, על פי רוב, פסיכיאטר מחוזי. תפקיד נוסף שיש לפסיכיאטרים הוא מתן חוות דעת מקצועיות. למשל בעת משפט שבו צריך להוכיח אי שפיות או שפיות של נתבע או תובע, מזמנים פסיכיאטר מומחה שיעיד על מצבו הנפשי של האדם.
ניתן לאתר מטפלים במוקדים שונים. חלקם עובדים בקליניקות פרטיות, חלקם עובדים בבית חולים קונבנציונאלי או בבתי חולים פסיכיאטריים, חלק מהם עובדים במרפאות ציבוריות וחלקם במרכזים של הקהילה.
סוגי פסיכיאטרים
קיימים כמה סוגי פסיכיאטרים המסווגים בהתאם לסוגי ההתמחות שלהם. ניתן להביא לדוגמא שני סוגים:
פסיכיאטר ילדים – איש מקצוע זה למעשה מתמחה במתן טיפול לאוכלוסיית הילדים. הוא מכיר היטב את עולמם של הילדים, את הבעיות או ההפרעות המאפיינות שכבת גיל זו ואת הטיפול הנכון עבורם. כאשר מדובר בילדים קיים הכרח להתמחות מקצועית שכן יש להיות בקיא בשלבים ההתפתחותיים של ילדים ביכולותיהם הקוגניטיביות, התנהגותיות והרגשיות.
לילדים יש את השפה שלהם, את עולמם הפנימי וצורות ביטוי משלהם. טיפול בילדים שונה מהותית מטיפול בקרב מבוגרים או בקרב בני נוער מתבגרים.
פסיכוגריאטריה – תחום זה של פסיכיאטריה מטפל דווקא בשכבות הגיל המבוגרות יותר – הגיל השלישי. קיימות בעיות ייחודיות בגיל הזהב שעל פי רוב לא נמצא אותן בקרב אוכלוסיות צעירות יותר. בעיות אלו הן תוצר של גיל זקנה כגון דמנציה, דיכאון, אלצהיימר ובעיות זיכרון שונות.
כאשר באים לבחור פסיכיאטר, בדומה לבחירת פסיכולוג, חשוב לבחור את המטפל שיתאים לצרכים של הפציינט וידע לטפל בו על הצד הטוב ביותר ולרשום לו את התרופות הנכונות במידת הצורך. מחלות נפש המטופלות בצורה שגויה יכולות להביא את האדם החולה בהם למצב בו הוא מזיק לעצמו ולסביבה שלו ולכן חשוב לטפל בו בזמן ועם המטפל הנכון.
ניתן לפנות אלינו בכל שאלה, נשמח לסייע ולהפנות לגורמים מקצועיים כמו בתחום בריאות הנפש, לחצו כאן: צור קשר
שימוש בריטלין – המלצות למבוגרים, טיפולי ריטלין לילדיםבמאמר זה נציג לפניכם מידע חשוב אודות טיפולי ריטלין, הן בקרב הילדים והן בקרב המבוגרים, היתרונות והחסרונות שבתרופת הריטלין, אופן השימוש ועוד.בריאות הנפש - טיפול פסיכיאטרי, תרופות פסיכיאטריות מתי ליטול תרופות פסיכיאטריות? מה תהיינה ההשפעות של התרופות על הנוטל? היתרונות והחסרונות שבנטילת תרופות פסיכיאטריות...
|