דיכאון קליני או Major depression - מה עושים?


דיכאון קליני המכונה גם דיכאון מז'ורי Major depression נבדל מסוגים אחרים של דיכאון הן בחומרתו והן במשכו.  מדובר בהפרעה נפשית, המתאפיינת בדכדוך עמוק ובשורה ארוכה של תסמינים גופניים, רגשיים והתנהגותיים המשוייכים לדיכאון, אשר מופיעים ברציפות לאורך פרק זמן של שבועיים לפחות.

דיכאון קליני נחשב ללקות נפשית חמורה, בעלת השלכות אובדניות וסכנה של פגיעה עצמית. לפיכך, אדם, אשר מאובחן כלוקה בדיכאון קליני, נזקק לקבלת סיוע באופן מיידי, תוך שילוב גישות טיפוליות ממספר תחומים.

תסמיני דיכאון קליני Major depression

דיכאון קליני נותן אותותיו במישורים הפיזי, הרגשי וההתנהגותי גם יחד. בין סממני ההפרעה: דכדוך, חוסר שקט, היעדר מוטיבציה ועניין, ירידה בתיאבון, קשיי שינה, חוסר ריכוז ודימוי עצמי נמוך. תסמינים אלה, המופיעים לאורך שבועיים רצופים לפחות, מובילים למצוקה נפשית וגורמים להפרעות תפקוד מהותיות בתחומי החיים השונים.

כאשר הירידה הדרסטית במצב הרוח, מסימני ההיכר העיקריים של דיכאון קליני, מלווה במחשבות סופניות ונסיונות פגיעה עצמית, נדרשת קבלת סיוע נפשי מיידי.

השפעתו של דיכאון קליני על התפקוד היומיומי

התסמינים הנפשיים והגופניים, הכרוכים בדיכאון קליני, יוצרים קשיי התנהלות משמעותיים במישורי הפעילות השגרתית: התפקוד במקום העבודה עשוי להתדרדר עקב תחושות של עייפות וחוסר אנרגיה; זוגיות, מערכות יחסים אישיות וקשרים חברתיים עלולים להיפגע נוכח אובדן ההנאה והספונטניות של הסובל מדיכאון קליני ומשימות יומיומיות פשוטות כמו אכילה, רחצה והתארגנות ליציאה מהבית נדמות לסובל מההפרעה קשות לביצוע עד בלתי אפשריות. לאלה נלווים, במקרים החמורים, יאוש קיצוני ואובדן הרצון לחיות.

שכיחות התופעה ואוכלוסיות המועדות ללקות בדיכאון קליני

דיכאון קליני נחשב כיום להפרעה הנפשית הרווחת בקרב אוכלוסיית העולם המערבי, הפרעה אשר אינה מבדילה בין גיל, מין ומעמד סוציו - אקונומי ושכיחותה כפולה בקרב נשים מאשר בגברים.

אף שהדיכאון הקליני הינו תופעה לה חשוף הציבור כולו, קיימות קבוצות סיכון, אשר מועדות יותר ללקות בהפרעה, דוגמת אנשים בעלי רקע תורשתי של דיכאון במשפחתם, נשים שחוו דיכאון לאחר לידה אשר לא טופל כהלכה, קשישים ועוד.

הגורמים לדיכאון קליני

את הגורמים המוכרים כמחוללי דיכאון קליני ניתן לחלק למספר קבוצות עיקריות:

גנטיקה ותורשה - מחקרים אשר עוסקים בנושא מצביעים על כך, שקירבה משפחתית או קיום קשר גנטי לאדם הסובל מדיכאון קליני, מעצימים את הסיכון ללקות בהפרעה.

פיזיולוגיה - דיכאון עשוי להיגרם עקב חסרים בחומרים ביו - כימיים מסויימים במוח, היעדר איזון הורמונלי וכן חוסר שינה.

מבנה אישיותי - אנשים המתאפיינים בקיבעון מחשבתי, היעדר כישורים חברתיים, תלותיות וחוסר אונים הינם בעלי פוטנציאל לפתח דיכאון במהלך חייהם.

לחץ שמפעילה הסביבה - לעיתים נגרם דיכאון קליני בעקבות לחצים ודרישות מצד המסגרת המשפחתית, החברתית או מקום העבודה. 

קבלת החלטה על פניה לטיפול

לא אחת, אדם אשר מתמודד עם דכאון קליני מצוי בשאול תחתיות וסבור, כי פניה לטיפול לא תועיל. ייאוש, חוסר אנרגיה והיעדר מוטיבציה מעכבים אנשים הסובלים מההפרעה לפנות לקבלת טיפול, אשר הינו חיוני עבורם ועשוי לחולל פלאים.

במקרים אלה נודעת חשיבות לגילוי עירנות מצד הסביבה הקרובה ועידוד הלוקה בדיכאון לטפל בעצמו, באמצעות קבלת סיוע מקצועי. האכפתיות והדאגה הופכות לחובה של ממש, שעה שהסובל מדיכאון משדר אותות מצוקה ומהרהר ברצינות בניסיונות אובדניים, שאז פניה לטיפול הינה בבחינת הצלת חיים עבורו.

דיכאון קליני Major depression - גישות טיפוליות עיקריות

בתחום הטיפול בדיכאון קליני נוהגות מספר גישות טיפוליות מעולמות תוכן שונים. שילובן של חלק משיטות הטיפול, בהתאם לחומרת הדיכאון, צורכי המטופל והעדפותיו, ידוע כבעל אפקט יעיל בהתגברות על הדיכאון ומאפשר הקניית מגוון דרכים להתמודדות עמו:

טיפול קוגניטיבי התנהגותי - טיפול שמשכו קצר, המיועד לאיתור ושינוי דפוסי החשיבה וההתנהגות, אשר מאפיינים ומנציחים דיכאון קליני, טיפוח כישורים חברתיים, מתן כלים להתמודדות עם משברים ובעיות ושיפור התפקוד היומיומי.

טיפול פסיכולוגי - פסיכותרפי -  מתמקד באיתור הסיבות האישיות לדיכאון, פתרון קונפליקטים עצמיים, הקניית כלים להעצמה אישית ואימוץ חשיבה אופטימית.

טיפול תרופתי - מונחה על ידי רופא כללי או פסיכיאטר מומחה ותכליתו ליצור איזון ביו - כימי במוחו של המטופל. טיפול באמצעות תרופות מומלץ לשלב עם טיפול פסיכולוגי, המתייעל באופן משמעותי עקב השפעת התרופות. במקרים קיצוניים במיוחד, שעה שהטיפול התרופתי אינו משפיע, נעשה  שימוש בנזעי חשמל (ECT), הממריצים את הפרשת הסרטונין בגוף וגורמים בכך לשיפור מצב הרוח. אולם, טיפול מתמשך בשיטה זו כרוך בתופעת לוואי של פגיעה בכושר הזיכרון.

קיראו בהרחבה על: כדורים לטיפול בהפרעות מצב רוח

טיפול דינמי - שם דגש על ארועי דחק וטראומות מהעבר, מערכות יחסים בעייתיות ועימותים בלתי פתורים, אשר הובילו לדיכאון. ניתוח ופירוק גורמים אלה לרכיביהם והתעמתות עם כל אחד מהם, מאפשר להתגבר על הדיכאון ולהתמודד עם תחושות שונות הנלוות לו, דוגמת דימוי אישי נמוך, ביקורת עצמית וכד'.

אשפוז פסיכיאטרי - מיועד למקרים חמורים של דיכאון קליני, כאשר שיטות טיפול אחרות לא הוכחו כיעילות וקיים חשש, כי החולה יפגע בעצמו ויסכן את חייו.

לקבלת סיוע מאנשי מקצוע בתחום בריאות הנפש ליחצו: יצירת קשר







לקבלת סיוע אישי חייג/י: 03-6470305


מאמרים אחרונים

קישורים
- מאניה דיפרסיה
- פסיכולוג קליני
- סכיזופרניה
- חרדת בחינות - מדריך



בריאות הנפש | בולימיה | לחץ נפשי | הפרעות אכילה | פיברומיאלגיה | טיפול בילדים | גירושין וילדים | מפת האתר
Major depression - דיכאון קליני

כל הזכויות באתר שמורות לבעליו החוקיים!