הפרעות אישיות Personality disorder מה עושים?


מהי אישיות? אישיותנו היא סך התגובות וההתנהגויות האופייניות לנו, והצפויות במידה מסוימת מראש. המדובר בעצם בדפוסים, שנוצרים החל מהילדות ומתקבעים במידה בסוף גיל ההתבגרות.

דפוסים אלה אינם תמיד מודעים, אך הם מסמלים את הדרכים אותן סיגל כל אחד מאיתנו כדי להתמודד עם האתגרים שהחיים הציבו בפנינו.

מהי למעשה הפרעת אישיות?

הפרעת האישיות נוצרת כאשר קווים מסוימים באישיותנו מתפתחים בצורה מוגזמת ונוקשה, באופן שאינו מסוגל להסתגל לסביבתו. קווים נוקשים אלה מגבילים את הפוטנציאל האנושי ולעתים קרובות גורמים לכישלונות רבים במקום העבודה או ביחסים בין-אישיים.

אבחון הפרעות אישיות נעשה לפי החלוקה שנערכה במדריך הפסיכיאטריה האמריקני: DSM-4. אלו הפרעות נפוצות למדי, בין 5-15% מהאוכלוסייה הבוגרת לוקים בהן. הן נוטות להתמתן עם הגיל, אך כיום אין ספק כי טיפול מסייע להחלמה מהירה יותר.

הפרעות אישות

כיצד מאבחנים הפרעות אישיות?

ה- DSM-4 מציע רשימת קריטריונים לכל אבחנה, שעל מנת להגיע אליה צריך יהיה להיות מענה לכמה מתוך הקריטריונים הרשומים. חשוב לומר שהפרעות אלה חייבות להתקיים בהקשרים שונים, ולהשפיע על מגוון תחומי חיים, לא רק בהקשר אחד ספציפי.

כיצד מסווגים הפרעות אישיות?

נהוג לסווג הפרעות אישיות לשלושה אשכולות שונים:

הפרעות האישיות ה"מוזרות"

פרנואידית - חוסר אמון מתמשך וחשדנות כלפי אחרים, פירוש התנהגותם כזדונית וחורשת רעות. סכיזואידית - דפוס מתמשך של ניתוק מיחסים חברתיים, וטווח מוגבל של ביטוי רגשות בהקשרים בינאישיים. אנשים אלה לא יביעו עניין בקשר עם האחר, וגם אם יצרו קשר לא תהיה בו אינטימיות.

סכיזוטיפלית - דפוס מתמשך של חסכים חברתיים ובינאישיים שנדמים כנובעים מתחושת חוסר נוחות בחברת אחרים, יכולת מופחתת ליחסים קרובים, כמו גם עיוותים קוגניטיביים ותפיסתיים, והתנהגויות אקסצנטריות.

הפרעות האישיות ה"דרמתיות"

אנטי-סוציאלית - דפוס מתמשך וכוללני של חוסר כבוד והפרת זכויות האחר, מגיל 15. ההפרעה מתבטאת ברמייה, פשיעה, או חוסר אמפתיה לאחר.

אישיות גבולית - דפוס מתמשך וכוללני של חוסר יציבות בקשרים בינאישיים, בדימוי העצמי, ובמצב הרוח, כולל אימפולסיביות רבה. אנשים אלה חווים חשש מנטישה, או תחושת מדומיינת של נטישה.

אישיות היסטוריונית - דפוס מתמשך וכוללני של רגשנות יתר וחיפוש אחר תשומת לב. אנשים אלה מחפשים להיות במרכז, משתמשים בהתנהגות פתיינית כדי למשוך את האחר, ולוקים בדרמתיות מוגברת.

אישיות נרקיסיסטית - דפוס מתמשך וכוללני של תחושת גרנדיוזיות (בפנטזיה או בהתנהגות), צורך בהערצה, וחוסר אמפתיה. אנשים אלה בדרך כלל מעריכים את עצמם ללא קשר להישגיהם בפועל.

הפרעות האישיות ה"נוירוטיות"

אישיות נמנעת - דפוס מתמשך של עכבות חברתית, תחושת חוסר התאמה לחברה, ורגישות יתר להערכה שלילית. אנשים אלה יעדיפו להימנע ממקצועות בהם יש מפגש עם האחר, יזדקקו לחיזוק על כך שמחבבים אותם, ויחושו את עצמם לא תואמים חברתית.

אישיות תלותית - צורך מתמשך ומוגבר בדמות מטפלת, שמוביל להתנהגות כנועה וחרדת פרידה. אנשים אלה יתקשו בקבלת החלטות, ביוזמת פרויקטים, ויחששו מהרגע בו יוותרו לבד לטפל בעצמם.

אישיות אובססיבית קומפולסיבית - דפוס מתמשך של עיסוק בסדר וניקיון, פרפקציוניזם ושליטה באחר, על חשבון גמישות, פתיחות ויעילות. לעתים הפרפקציוניזם ימנע מהם להשלים את מטלותיהם, לעבוד עם אנשים אחרים, וליהנות מרווחים.

יש לך שאלות בנושא בריאות הנפש? ניתן לפנות אלינו ולהתייעץ עם מומחים בתחום!







לקבלת סיוע אישי חייג/י: 03-6470305


מאמרים אחרונים

קישורים
- דמיון מודרך NLP
- נשירת שיער מלחץ נפשי
- הילד בדיכאון??
- היפוכונדריה
- טיפול בנפגעות אונס



התמודדות מול חרדה | התמודדות עם אבל ואובדן | תסמונת מינכהאוזן | הפרעות קשב אצל מבוגרים | נוירוזה | לחץ נפשי | מפת האתר
לשמוע אותך האתר לבריאות הנפש - על הפרעות אישיות Personality disorder מה עושים?

כל הזכויות באתר שמורות לבעליו החוקיים!