דמנציה – תשישותה של הנפש לכדי שיטיון


הדמנציה dementia, קבוצת תסמינים נוירולוגיים המעידים על הדרדרות היכולות הקוגניטיביות, לרוב בקרב האוכלוסייה המבוגרת, היא מונח שמקורו האטימולוגי בלטינית ומשמעו "מחוץ לדעת".

בעברית מוכר כשטיון, והינו אפוא איגוד ההפרעות השונות המתפתחות עקב פגיעות מוחיות נקודתיות או פרוגרסיביות, ומחלות פיזיולוגיות בדרגות שונות המתפתחות בתנאים שונים.

הדמנציה יכולה להיות, בהתאם לגורמיה ולזמן האבחון, זמנית והפיכה אך גם מתקדמת. ניתן לאבחן דמנציה בבירור רק משהתקיימה בגוף החולה לפחות חצי שנה.

הדמנציה מוגדרת רפואית גם כתסמונת מוח אורגנית והינה דיאגנוזה נפוצה בקרב מבוגרים - אולם ידועה כיום כלוואי מחלה ולא כפן הכרחי של זקנה.

לעיתים ניתן לראות בהפרעות הבאות רמזים מקדימים לקיומה - אלכוהוליזם, אלצהיימר, אפילפסיה, תסמונת אלכוהול עוברית, היפוקסיה, תלות בתרופות הרגעה, דימום או טראומה תוך גולגולתיים, דלקת קרום המוח, שבץ וכן דיכאון קליני

היא מופיעה בכל שלב בחיים הבוגרים אולם לרוב בזקנה, כשהסיכוי ללקות בה עולה עם הגיל, כך שלרוב מתפרצת אחרי גיל 65 ובעיקר מעל גילאי 80-85.

ישנה גם דמנציה נדירה הפוגעת בצעירים וניתנת לריפוי אם מאותרת מוקדם. מבחינה סיבתית, מקרי הדמנציה רובם ככולם מקורם בתהליכים גופניים שלרוב לא ניתנים לריפוי כשהשכיחים ביותר הם אלצהיימר – הרס הדרגתי של תאי המוח, ודמנציה ווסקולרית – ניוון מוחי בעקבות נזק בכלי דם המובילים למוח.

בשלבים הראשונים של הדמנציה החולה שומר על מודעות לגבי מצבו, אולם עם ההחמרה הוא מפתח תלות טוטאלית בסביבתו.

התחום העיקרי והראשון שנפגע הוא הזיכרון בכלל, וזיכרון לטווח קצר בפרט. תחומי הקוגניציה האחרים הנפגעים הם השיפוט, המזג, ריכוז, התמצאות, פתרון בעיות, עיבוד מידע, זמן תגובה, תפקוד פיזי, יחס זמן, השפה – מופיעה רגרסיה מילולית ולבסוף גם תקשורת פרימיטיבית.

מומלץ להיות ערניים לסימנים הנראים כרמזים דמנטיים, שכן באבחון מוקדם יש סבירות גבוהה יותר לריפוי או טיפול אפקטיבי יותר.

לדמנציה מתקדמת אין ריפוי כי אם רק אמצעים טיפוליים תרופתיים ופסיכולוגיים המאטים את הניוון הנוירולוגי ותורמים לתחושת הביטחון של החולה, ולשם אבחון יש לפנות אל פסיכיאטר או לנוירולוג. האבחון עצמו כולל הערכות רפואיות כמו גם תשאול של החולה וקרוביו.

כדי לאמת את המצאות הסינדרום על החולה לבצע מבחנים קוגניטיביים, בדיקות דם, בדיקות הדמיה מוחית ותצפיות.

התוצאות של הבדיקות מתבטאות בסולמי הערכה מספריים המסמלים את חומרת המצב. בעלי מקצוע מתחום בריאות הנפש ממליצים לשתף פעולה עם הסימפטומים של המחלה ולהתמקד בסביבה תומכת לחולה.

מחקרים רפואיים פרסמו ממצאים שונים הנוגעים למניעת דמנציה. שניים מפורסמים מהם ציינו את הקשר בין אלכוהול להפחתת הסבירות ויחס זהה לגבי הליכה בקרב האוכלוסייה המבוגרת, כשהמחקרים והמסקנות מחוצה להם כוללים גם גברים וגם נשים.

באשר לאלכוהול נראה כי שתייה מתונה עוזרת לדלל את הדם ומגרה שחרור חומר כימי המשפר למידה וזיכרון, והליכה מראה בקרב הצועדים יכולות קוגניטיביות גבוהות יותר במבחנים. 







לקבלת סיוע אישי חייג/י: 03-6470305


מאמרים אחרונים

קישורים
- נוירוזה - הפרעה נוירוטית
- התמודדות עם לחץ נפשי
- טיפול בהתמכרויות
- פיברומיאלגיה - במה מדובר?



התקפי זלילה הם הפרעת אכילה! | הילד בדיכאון? לאן פונים ומה עושים? | סכיזופרניה | טיפול נפשי אלטרנטיבי | אשפוז סיעודי | מפת האתר
דמנציה – תשישותה של הנפש לכדי שיטיון

כל הזכויות באתר שמורות לבעליו החוקיים!